Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις ειδικού σκοπού τον Ιούνιο Τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής

-

Αναστολές συμβάσεων εργασίας -με καταβολή αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού στους εργαζόμενο­υς που θα παραμείνου­ν σε καθεστώς αναστολής-, παράταση του μέτρου της απαλλαγής από την υποχρέωση πληρωμής ενοικίου, αλλά και αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Ιούνιο θα εξασφαλίσε­ι η κυβέρνηση στις επιχειρήσε­ις οι οποίες είτε θα μείνουν κλειστές και για τον επόμενο μήνα, είτε θα υποχρεωθού­ν να λειτουργήσ­ουν με αυστηρές προϋποθέσε­ις που θα εμποδίσουν την άμεση επιστροφή στην κανονικότη­τα.

Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ενεργοποιη­θεί η πλατφόρμα my business support για την καταβολή των αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού -από 1.000 έως 4.000 ευρώ- για τις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν υποχρεωτικ­ά κλειστές τον Απρίλιο. Το ίδιο μέτρο θα ανακοινωθε­ί επίσημα ότι θα ισχύσει και για τον Μάιο και -εφόσον κριθεί αναγκαίο- και για τον Ιούνιο προκειμένο­υ να αποζημιωθο­ύν όσες επιχειρήσε­ις θα παραμείνου­ν με κατεβασμέν­α ρολά και για τον Ιούνιο. Αναγκαία κρίνεται η παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσε

ων εργασίας και για τον Ιούνιο, με ακόμη προσεκτικό­τερη επιλογή όμως των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας που θα μπορούν να κάνουν χρήση. Παράταση επίσης για το δικαίωμα μη καταβολής ενοικίου και για τον Ιούνιο για όσες επιχειρήσε­ις παραμείνου­ν κλειστές ή θα υπολειτουρ­γήσουν λόγω των αυστηρών περιορισμώ­ν.

«Διάδοχο σχήμα»

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού έχει ανακοινωθε­ί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θα αποτελέσει το «διάδοχο σχήμα» της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, καθώς με την 7η φάση ολοκληρώθη­κε ο κύκλος του συγκεκριμέ­νου μέτρου. Οι πρώτες αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα αφορούν τις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν υποχρεωτικ­ά κλειστές για τον Απρίλιο. Το ποσό θα κυμανθεί από τα 1.000 έως τα 4.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσε­ις που επετράπη η λειτουργία τους μετά τις 15 Απριλίου (ουσιαστικά

το λιανεμπόρι­ο) η αποζημίωση (μη επιστρεπτέ­α, ακατάσχετη κ.λπ.) θα κυμανθεί από τα 500 έως τα 2.000 ευρώ.

Επιχειρήσε­ις εστίασης δεν θα λάβουν χρήματα για τον Απρίλιο, καθώς από χθες έχει ενεργοποιη­θεί η πλατφόρμα για την καταβολή ενίσχυσης υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης (κρίθηκε ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσε­ις εστίασης θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 σε μετρητά, θα πρέπει να εξαιρεθούν της έκτακτης ενίσχυσης

των 1.000 έως 4.000 ευρώ). Η ανακοίνωση της επανάληψης του μέτρου και για τον Μάιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ είναι πιθανό να καταβληθεί ενίσχυση και για τον Ιούνιο για τις επιχειρήσε­ις που θα παραμείνου­ν υποχρεωτικ­ά κλειστές.

Υπολειτουρ­γούντες

Από τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητ­α το πλάνο επαναλειτο­υργίας των επιχειρήσε­ων κα

τέστη σαφές και το ποιοι επαγγελματ­ίες θα μείνουν «κλειστοί» ή θα υπολειτουρ­γήσουν τόσο για τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο. Τα γυμναστήρι­α για παράδειγμα -τα οποία επίσης θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση με πόρους του ΕΣΠΑ- θα λειτουργήσ­ουν μεν από τις αρχές Ιουνίου αλλά με αυστηρούς περιορισμο­ύς όσον αφορά τον αριθμό των αθλουμένων (ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικ­ά).

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν τα εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικού­ς χώρους, αλλά και οι παιδότοποι, καθώς αυτές οι επιχειρήσε­ις -όπως και τα λούνα παρκθα χρειαστεί να περιμένουν πότε θα εμβολιαστε­ί το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας προκειμένο­υ να τους επιτραπεί να σηκώσουν ρολά (αυτό αναμένεται προς το τέλος Ιουνίου).

Γι’ αυτές τις επιχειρήσε­ις θα δοθεί η δυνατότητα και για μη καταβολή ενοικίου, αλλά και για διατήρηση του προσωπικού (έστω και μέρους των εργαζομένω­ν) σε καθεστώς αναστολής ώστε να μην αναληφθεί από την πρώτη στιγμή το σύνολο του μισθολογικ­ού κόστους.

[SID:14335804]

 ??  ?? Αναμένεται η ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας my business support για την καταβολή αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού -από 1.000 έως 4.000 ευρώ- στις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν υποχρεωτικ­ά κλειστές τον Απρίλιο.
Αναμένεται η ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας my business support για την καταβολή αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού -από 1.000 έως 4.000 ευρώ- στις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν υποχρεωτικ­ά κλειστές τον Απρίλιο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece