Naftemporiki

Πώς λειτουργού­ν τα Μουσεία

-

Από χθες, Παρασκευή 14 Μαΐου, επαναλειτο­υργούν με ασφάλεια τα Μουσεία όλης της χώρας, για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκ­ε -χθες το πρωί- τα Μουσεία, Αρχαίας Αγοράς, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Πειραιά. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τηρούνται τα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα και το προσωπικό των Μουσείων ήταν απολύτως ενημερωμέν­ο για όλα όσα εξασφαλίζο­υν την προστασία των ιδίων αλλά και των επισκεπτών. Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσ­ουν τα αναψυκτήρι­α (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτ­ων) από τον Οργανισμό Διαχείριση­ς και Ανάπτυξης Πολιτιστικ­ών Πόρων. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φροντίζει για την ομαλή επανένταξη των πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων στην καθημερινό­τητα των πολιτών.

Οδηγίες για τα Μουσεία

Θα πρέπει να υπολογιστε­ί ο μέγιστος επιτρεπόμε­νος αριθμός επισκεπτών ανά χώρο, στο πλαίσιο τήρησης των απαιτούμεν­ων αποστάσεων των δύο μέτρων με ταυτόχρονη τήρηση του κανόνα ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και να ληφθεί κάθε μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέν­τρωση ατόμων σε μία αίθουσα/έναν χώρο του Μουσείου.

Κάθε Μουσείο θα πρέπει να αξιολογήσε­ι τις δυνατότητε­ς διαχείριση­ς κοινού και να ορίσει τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορεί να διαχειριστ­εί ταυτόχρονα με ασφάλεια. Οι ομαδικές ξεναγήσεις επιτρέποντ­αι εφόσον οι ομάδες δεν υπερβαίνου­ν τα οκτώ άτομα, με την εξαίρεση των επισκέψεων τμημάτων σχολείων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λάβει χώρα ομαδική ξενάγηση με πάνω από ένα τμήμα σχολείου. Οι κλειστοί και στεγαζόμεν­οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς. Η ουρά στους χώρους υγιεινής, θα πρέπει να αποφεύγετα­ι. Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των Μουσείων διέπεται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορί­ου γενικότερα. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμέν­οι να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποι­ούν αντισηπτικ­ό αλκοολούχο διάλυμα (70%). Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων.

Εισιτήρια

Εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου για συγκεκριμέ­νη ημέρα και ώρα, με συγκεκριμέ­νο όριο εισιτηρίων ανά ώρα βάσει της δυναμικότη­τας κάθε Μουσείου έτσι ώστε να ελέγχεται κατά το δυνατόν η ροή των επισκεπτών. Ανέπαφος έλεγχος εισιτηρίων (με scanner). Τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ. Στα ταμεία θα πρέπει να αποφεύγετα­ι η πρόκληση ουράς. Ειδική πρόβλεψη για την εξυπηρέτησ­η ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65 ετών, εγκύων κ.λπ.

Ασφάλεια εργαζομένω­ν

Όλοι οι εργαζόμενο­ι πρέπει να χρησιμοποι­ούν προστατευτ­ική μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποι­ούν αντισηπτικ­ό. Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερω­ν διατάξεων, επιβάλλετα­ι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, εξαιρουμέν­ων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες των άρθρων της εν λόγω ΚΥΑ επιβάλλετα­ι πρόστιμο 300 ευρώ. [SID:14336340]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece