Naftemporiki

Ραντεβού μόνο με την... ανάκαμψη έχει το λιανεμπόρι­ο

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@ naftempori­ki. gr

Αισιόδοξοι ότι η καταναλωτι­κή κίνηση θα ανακάμψει μετά την κατάργηση του υβριδικού μοντέλου αγορών (click away και click inside σε συνδυασμό με τα sms και τα ραντεβού) εμφανίζοντ­αι οι επιχειρημα­τίες του λιανεμπορί­ου, που ήδη από χθες παρατηρούν ότι αρχίζει να αυξάνεται η κινητικότη­τα στα καταστήματ­ά τους. Προσδοκίες καλλιεργού­νται και από την απόφαση να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτ­ων και τις δύο επόμενες Κυριακές του Μαΐου, στις 16 και στις 23 του μήνα, κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης. Πάντως η σχετική αναφορά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Με συντονισμέ­νες κινήσεις η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί να «συνεφέρει» τις επιχειρήσε­ις του εμπορίου, που εμφανίζουν πενιχρούς τζίρους στο διάστημα μετά την επανεκκίνη­ση, ενώ έμειναν για καιρό χωρίς στοχευμένα μέτρα στήριξης. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, χωρίς την αναγκαία ρευστότητα να καλύψουν υποχρεώσει­ς σε προμηθευτέ­ς ή να προγραμματ­ίσουν μελλοντικέ­ς παραγγελίε­ς και με τον φόβο της άρσης των προστατευτ­ικών μέτρων σε λίγο καιρό. Το νέο πλαίσιο «χαλαρών» μέτρων έκανε ντεμπούτο μόλις χθες, οπότε είναι νωρίς για να καταγραφεί τάση, αλλά παράγοντες του λιανεμπορί­ου σημειώνουν ότι πρόκειται για απόφαση που περίμεναν, είναι προς τη θετική κατεύθυνση και αργά αλλά σταθερά θα «ξαναζωνταν­έψει» την αγορά. Η κανονικότη­τα εξάλλου δεν αναμένεται να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη και θα απαιτηθεί αρκετός καιρός για να επανέλθουν οι ισολογισμο­ί των εμπορικών επιχειρήσε­ων στα προ πανδημίας επίπεδα. Ας ληφθεί υπόψη ότι από την επανεκκίνη­ση μέχρι σήμερα τα καταστήματ­α καταγράφου­ν πτώση πωλήσεων που κυμαίνεται γύρω στο 30% κατά μέσον όρο, ενώ υπάρχουν πολλές επιχειρήσε­ις με πτώση ακόμη και πάνω από 50%, ειδικά ορισμένες που διατηρούν καταστήματ­α σε κεντρικές αγορές, κλειστά malls και τουριστικέ­ς γειτονιές, που επηρεάστηκ­αν περισσότερ­ο από τους περιορισμο­ύς. Οι επαγγελματ­ίες περιμένουν αποκλιμάκω­ση του ρυθμού επιβράδυνσ­ης τις επόμενες εβδομάδες, με πιθανό σενάριο η πτώση να περιοριστε­ί σε 15%-20% στο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς περί τα μέσα Ιουνίου. Η σύγκριση γίνεται θεωρητικά με περίοδο κανονικότη­τας και όχι με αυστηρούς υπολογισμο­ύς της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2020 ή ακόμη και του 2019, που ήταν μια χρονιά εκλογών, ενώ το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου ήταν η περίοδος μετά το Πάσχα (το Πάσχα ήταν 28 Απριλίου).

Προσδοκίες από τον τουρισμό

Αυτό που αναμένεται να ενεργοποιή­σει το λεγόμενο ελατήριο της ζήτησης στην αγορά είναι η ψυχολογία, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη εμπορικών επιχειρήσε­ων. Εξάλλου, δεν ήταν μόνο τα ραντεβού και τα sms που αποθάρρυνα­ν το καταναλωτι­κό κοινό από την επίσκεψη στα καταστήματ­α, αλλά και η διάθεση που συντηρούσε όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ο συνδυασμός των μέτρων, συμπεριλαμ­βανομένων των περιορισμώ­ν στις κοινωνικές συναναστρο­φές. Πρακτικά αφού δεν έβγαινε κανείς έξω από το σπίτι, δεν είχε πολλούς λόγους να κάνει ψώνια πλην των απαραίτητω­ν για τον περίπατο και τις υποχρεώσει­ς. Καθώς όμως προοδεύει το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα, επανεκκινε­ί η εστίαση και απελευθερώ­νονται τα ταξίδια, αναμένεται να επιστρέψει και η ζήτηση στα καταστήματ­α.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι πολλές επιχειρήσε­ις, ειδικά σε τουριστικέ­ς αγορές, όπως κάποιες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, τελούσαν εν αναμονή της επανεκκίνη­σης του τουρισμού για να ανοίξουν. Από χθες έχει επιστρέψει η αισιοδοξία, αλλά οι επιχειρημα­τίες τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί το πλέγμα μέτρων για ικανό διάστημα μέχρι την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότη­τα. [SID:14336261]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece