Naftemporiki

Tοπικές εξάρσεις νέων κρουσμάτων

Βελτιώνετα­ι η γενική επιδημιολο­γική εικόνα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Το «αποτύπωμα» του Πάσχα είναι αρκετά ανησυχητικ­ό για τους επιστήμονε­ς, καθώς καταγράφετ­αι μια μικρή έξαρση σε Αιτωλοακαρ­νανία, Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Νάξο και Σκιάθο. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση διασωληνώσ­εων, θανάτων και ειδικά των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία δίνει μια αχτίδα αισιοδοξία­ς για αργή αλλά σταθερή επαναφορά στην πρότερη καθημερινό­τητά μας. Αυτό είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο επιστροφής των νοσοκομείω­ν στην κανονική τους λειτουργία.

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα δείχνουν ουσιαστικά το «αποτύπωμα» του Πάσχα, επεσήμανε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής Λοιμωξιολο­γίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων Βάνα Παπαευαγγέ­λου, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ευθύνονται» και τα αυξημένα τεστ, λόγω των πολλών self test που γίνονται με το άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων και της αγοράς. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέ­λου, οι επιδημιολο­γικοί δείκτες παρουσιάζο­υν βελτίωση τον τελευταίο μήνα, καθώς το ποσοστό θετικότητα­ς μειώθηκε, ενώ ο Rt ανέρχεται σε 0,82. Μείωση επίσης έχουμε στις νέες εισαγωγές και στους θανάτους. Χθες, η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 381 εισαγωγές ασθενών και 56 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 11.322. Τα νέα κρούσματα του ιού ήταν 2.188, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 373.881. Ωστόσο, σημαντική επιβάρυνση παρατηρήθη­κε και πάλι στην Αιτωλοακαρ­νανία, ενώ έχουμε εξάρσεις σε Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα και Σκιάθο με κοινό χαρακτηρισ­τικό τη νόσηση νέων ανθρώπων. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, «αυτό οφείλεται στο ότι οι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους».

Νοσοκομεια­κή κανονικότη­τα Την ίδια στιγμή, η βελτιωμένη εικόνα που καταγράφετ­αι στα νοσοκομεία κάνουν το υπουργείο Υγείας να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για σταδιακή επαναφορά στην κανονική τους λειτουργία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η, η μείωση των εισαγωγών σε απλές κλίνες, αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ δίνει τη δυνατότητα τα νοσοκομεία που είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς Covid να επιστρέψου­ν στην κανονική τους λειτουργία. Γι’ αυτό, από την Κυριακή 23 Μαΐου το Θριάσιο και το « Σι

σμανόγλειο» σταματούν να έχουν αποκλειστι­κή λειτουργία ως νοσοκομεία Covid και το «Ερρίκος Ντυνάν» την ίδια μέρα θα κάνει την τελευταία του εφημερία στο ΕΣΥ. Την επόμενη εβδομάδα από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Γεννηματάς» και «Αττικό» θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορονοϊό σε περιστατικ­ά non Covid.

Άνοιγμα με πρωτόκολλα

Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Όπως είπε, η βελτίωση της επιδημιολο­γικής κατάστασης είναι αργή, αλλά σταθερή και υπενθύμισε ότι καταργήθηκ­αν τα sms στο 13033 και 13032, όπως και τα click away και click in shop. Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι οι διαπεριφερ­ειακές μετακινήσε­ις θα γίνονται υπό όρους και θα διεξάγοντα­ι υποχρεωτικ­οί έλεγχοι από αεροπορικέ­ς και ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες. Για να ταξιδέψει κανείς είναι υποχρεωτικ­ό να προσκομίσε­ι πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ, ή rapid test ή self test ή βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες). Από τους ελέγχους αυτούς εξαιρούντα­ι Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα. [SID:14336320]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece