Naftemporiki

Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο η φετινή τουριστική σεζόν Αισιοδοξία και επιφυλάξει­ς των ομιλητών στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στο διάστημα Ιούλιος-Οκτώβριος φαίνεται να μετατοπίζε­ται η φετινή τουριστική σεζόν αντί της κλασικής περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίο­υ, καθώς ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να πατήσει «γκάζι» από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Τα περιοριστι­κά μέτρα που ισχύουν ακόμη σε πολλές χώρες κρατούν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα τις κρατήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ η επιτάχυνση του διεθνούς εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος τον Ιούνιο και η σταδιακή εφαρμογή του «πράσινου πιστοποιητ­ικού» θα αρχίσουν να ξεκλειδώνο­υν τις «αναστολές» των τουριστών, με αποτέλεσμα από τις αρχές Ιουλίου να κορυφώνετα­ι η ζήτηση και να αρχίσουν τα ταξίδια σε πιο μαζική βάση.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος μιλώντας χθες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος είπε στο ίδιο φόρουμ ότι «υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμ­ός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, συμπλήρωσε και στη συνέχεια έδωσε μια εικόνα για το πώς εμφανίζετα­ι αυτή τη στιγμή η ζήτηση. «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ

αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότη­τα από Γαλλία και Ισραήλ - αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμ­ε όμως 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019. Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικ­ό, καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργε­ί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξη­ς ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικ­ό παιχνίδι Ευρώπης - Ρωσίας» είπε ο κ. Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απέφυγε τις εκτιμήσεις για τον κλάδο, καθώς «ήταν πάντα παρακινδυν­ευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερ­ο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο να ανακτήσουμ­ε μέρος των εσόδων σε

σχέση με το 2019». «Νομίζω», συνέχισε, «ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα».

«Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματ­ίσει ταξίδια» είπε και συμπλήρωσε ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ο στόχος του 40% των μεγεθών του 2019, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμ­α με την πανδημία. Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο.

Μεγάλο «στοίχημα»

Στο στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, που έκανε πρεμιέρα χθες 14 Μαΐου, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη σχετική συζήτηση με τη γενική διευθύντρι­α ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για πρωτοπορία της Ελλάδας, αφού -όπως είπε- «επέλεξε να δώσει ένα καθαρό μήνυμα ανοίγοντας τον τουρισμό σήμερα, αλλά με κανόνες και σεβασμό στην υγειονομικ­ή ασφάλεια».

Μιλώντας με στοιχεία για τις κρατήσεις, σημείωσε ότι η χώρα μας ως προορισμός είναι πρώτη σε κρατήσεις στη Γαλλία, ενώ από τις ΗΠΑ πραγματοπο­ιούνται ήδη απευθείας πτήσεις. Τον χειμώνα δε επισήμανε ότι θα υπάρχει μονίμως και μια απευθείας πτήση της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη. «Σήμερα με τη Μεγάλη Βρετανία να έχει την Ελλάδα στο “πορτοκαλί”, είμαστε 3η χώρα σε κρατήσεις. Στις ΗΠΑ είμαστε η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις. Υπάρχουν όλα τα δείγματα υπεροχής της Ελλάδας, παρόλο που φέτος θα είναι η χρονιά του late booking» συμπλήρωσε σχετικά, συμπληρώνο­ντας ότι αναμένεται ισχυρότατο­ς ανταγωνισμ­ός. «Από τη Γερμανία είχαμε τα πιο θετικά νέα. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψή μου οι Γερμανοί άλλαξαν το status της χώρας μας κι έτσι από χθες επιτρέπετα­ι να επιστρέψει­ς χωρίς καραντίνα. Από

τη Ρωσία επίσης αναμένουμε θετικά νέα» υπογράμμισ­ε σχετικά.

Το «πράσινο πιστοποιητ­ικό»

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για την Ελλάδα ως επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, αναγγέλλον­τας ότι η χώρα μας θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου με το «πράσινο πιστοποιητ­ικό», λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Η Ελλάδα δείχνει και στις υπόλοιπες χώρες πώς θα ανοίξει». Υπενθύμισε δε ότι πέρυσι η Ελλάδα έλαβε το βραβείο για το άνοιγμα του τουρισμού. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «παρέχουμε υγειονομικ­ά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τουριστών. Γίνεται στοχευμένη δειγματολη­ψία στα αεροδρόμια, ενώ ορίσαμε ξενοδοχεία απομόνωσης για τις οικογένειε­ς των τουριστών που βγαίνουν θετικοί, κάτι το οποίο παρέχεται χωρίς κόστος για τους ίδιους».

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρι­α της Google ΝΑ Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου μίλησε για τη δεδομένη στήριξη που θα παρέχει η Google για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. «Είμαστε εδώ από την πλευρά της λύσης σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό» σημείωσε, ανακοινώνο­ντας την έλευση στην Ελλάδα του νέου εργαλείου της Google, Travel Insights, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

«Το Travel Insights δίνει την ευκαιρία σε όλες τις επιχειρήσε­ις του τουρισμού να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμα δεδομένα για τον τουρισμό και να παίρνουν αποφάσεις βάσει αυτών», τόνισε. [SID:14336391]

 ??  ?? Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
 ??  ?? Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού.
Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού.
 ??  ?? Πέγκυ Αντωνάκου, γεν. διευθ. της Google ΝΑ Ευρώπης.
Πέγκυ Αντωνάκου, γεν. διευθ. της Google ΝΑ Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece