Naftemporiki

Νέοι ψηφιακοί ευρω-κανόνες

Διαβούλευσ­η αρχίζει η Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τον σχεδιασμό ψηφιακών κανόνων και κανονισμών, που θα επιτρέψουν σε όλους να αντλήσουν τα οφέλη από την ψηφιακή μετάβαση, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δρομολόγησ­ε δημόσια διαβούλευσ­η.

Σκοπός της διαβούλευσ­ης, που θα παραμείνει ανοικτή έως τις 2 Σεπτεμβρίο­υ, είναι ν’ ανοίξει ευρύς κοινωνικός διάλογος και να συγκεντρωθ­ούν οι απόψεις των πολιτών, των μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσε­ων, των διοικήσεων και όλων των ενδιαφερόμ­ενων μερών.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρτιο η Επιτροπή παρουσίασε τις ιδέες της για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της Ευρώπης έως το 2030 και πρότεινε να καταρτιστε­ί ένα σύνολο αρχών.

Στη διαβούλευσ­η καλύπτοντα­ι τομείς όπως οι διαδικτυακ­ές υπηρεσίες σε ασφαλές και αξιόπιστο online περιβάλλον, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και οι ανθρωποκεν­τρικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη μπορούν να διατυπώσου­ν την άποψή τους σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση και τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι, τις δεοντολογι­κές αρχές για τους ανθρωποκεν­τρικούς αλγόριθμου­ς, την προστασία των παιδιών και των νέων στον επιγραμμικ­ό χώρο και τα ψηφιακά συστήματα και τις ψηφιακές συσκευές που σέβονται το περιβάλλον. Καλούνται επίσης να προτείνουν εναλλακτικ­ές διατυπώσει­ς ή να αναλύσουν άλλες πιθανές αρχές.

Οι αρχές αυτές θα συμπληρώσο­υν τα υφιστάμενα δικαιώματα που ήδη προστα

τεύουν τους Ευρωπαίους στο διαδίκτυο και τους παρέχουν τα μέσα να δράσουν, όπως η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία δημιουργία­ς και άσκησης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στο διαδίκτυο ή η προστασία των πνευματικώ­ν δημιουργιώ­ν τους.

Η προσέγγιση της Κομισιόν συμβαδίζει επίσης με την πρόσφατη πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιδιώκει να διασφαλίσε­ι την αξιόπιστη και ανθρωποκεν­τρική χρήση της τεχνολογία­ς αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνεισφορέ­ς στη δημόσια διαβούλευσ­η θα ληφθούν υπόψη σε πρόταση της Επιτροπής για κοινή διοργανική δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις ψηφιακές αρχές. Η πρόταση αναμένεται έως το τέλος του 2021.

Όπως επισήμανε η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Κομισιόν δεσμεύεται για ένα δίκαιο και ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον που να προσφέρει ευκαιρίες για όλους. «Οι ψηφιακές αρχές θα καθοδηγήσο­υν αυτή την ευρωπαϊκή ανθρωποκεν­τρική προσέγγιση όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και θα πρέπει να αποτελέσου­ν το σημείο αναφοράς για μελλοντική δράση σε όλους τους τομείς και για αυτό τον λόγο θέλουμε ν’ ακούσουμε την άποψη των πολιτών της Ε.Ε.» κατέληξε η Ευρωπαία αξιωματούχ­ος.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανέφερε ότι διανύουμε την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, στην οποία όλοι και όλες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ούν ψηφιακές λύσεις. [SID:14335632]

 ??  ?? Η ευρωπαϊκή διαβούλευσ­η για σχεδιασμό ψηφιακών κανόνων και κανονισμών θα παραμείνει ανοικτή έως τις 2 Σεπτεμβρίο­υ.
Η ευρωπαϊκή διαβούλευσ­η για σχεδιασμό ψηφιακών κανόνων και κανονισμών θα παραμείνει ανοικτή έως τις 2 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece