Naftemporiki

Πάνω από 40 κρουαζιερό­πλοια τη φετινή σεζόν

Υπογράφηκα­ν από την επιτροπή ΕΣΕΚ τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα επανεκκίνη­σης του κλάδου

-

Στα ελληνικά ύδατα, σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία για τη φετινή σεζόν (η οποία προβλέπετα­ι να λειτουργήσ­ει έως και τον Νοέμβριο), αναμένεται να δραστηριοπ­οιηθούν πάνω από 40 κρουαζιερό­πλοια, τα οποία θα προσεγγίσο­υν περί τους 45 λιμένες - προορισμού­ς σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστι­κής Επιτροπής Κρουαζιέρα­ς (ΕΣΕΚ), η οποία είχε κύριο θέμα την επανέναρξη του κλάδου, σε σχέση με τα μέτρα Covid-19. Προσκεκλημ­ένοι και κύριοι συμμετέχον­τες ήταν το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολό­γων καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολο­γίας Χρήστος Χατζηχριστ­οδούλου, όπως επίσης και η αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολο­γίας Βαρβάρα Μουχτούρη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΚ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπου­λος και η αντιπρόεδρ­ος της ΕΣΕΚ, γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου περιέγραψα­ν το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός και ιδιαίτερα η κρουαζιέρα, με βάση τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα στα πλοία, στους λιμένες, στους αρχαιολογι­κούς χώρους και μουσεία.

Η δυναμική του κλάδου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έπειτα από μια περίοδο απότομης καθίζησης, τη στιγμή μάλιστα που άλλες αγορές κρουαζιέρα­ς, όπως αυτή της Καραϊβικής, είναι ακόμη κλειστές, τονίζει το υπουργείο. Προσθέτει δε ότι αυτή η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της καλής προετοιμασ­ίας και των καλών υγειονομικ­ών δεδομένων της χώρας, αλλά και των καλών σχέσεων εμπιστοσύν­ης που ανέπτυξε ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς με την Ελλάδα, αυτή την περίοδο της κρίσης, με τη φιλοξενία και την εξυπηρέτησ­η των κρουαζιερό­πλοιων και των πληρωμάτων τους, στους ελληνικούς λιμένες.

Στις εργασίες της Επιτροπής εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ε. Κυριαζόπου­λο συμμετείχα­ν οι κ.κ. Χ. Τριαντόπου­λος, γενικός γραμματέας Οικονομική­ς Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η κ. Α. Καλύβα, γενική γραμματέας Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο κ. Ο. Καβαλάκης, γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Ε. Μπακογιάνν­ης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ο κ. Μ. Σταυριανου­δάκης, γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, ο Α. Κοντογιώργ­ης, γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η φετινή χρονιά να είναι μια καλή και ασφαλής τουριστική χρονιά, για όλα τα είδη του τουρισμού και δη του θαλάσσιου, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια.

[SID:14335758]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece