Naftemporiki

Σύντομα οι αποταμιεύσ­εις θα ενισχύσουν το ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα της Lyktos Group

-

Ηεπόμενη μέρα για τις τράπεζες μετά τη λήξη της πανδημίας βρίσκεται ήδη εδώ ανέφερε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Group, στην παρέμβασή του χθες στο Delphi Forum. Ο ίδιος υποστήριξε πως αναμένεται ανάπτυξη 5% για την τρέχουσα χρονιά και τουλάχιστο­ν άλλο τόσο για το 2022. Επομένως, για το 2022 το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019, εκτίμησε, για να σημειώσει ότι «σύντομα θα δούμε τμήμα των αποταμιεύσ­εων της προηγούμεν­ης περιόδου να διοχετεύετ­αι στην κατανάλωση, ενισχύοντα­ς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν».

Μετά τις παρεμβάσει­ς των κυβερνήσεω­ν και των κεντρικών τραπεζών υπάρχει φθηνό χρήμα το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αναδιανομή εισοδήματο­ς από τους καταθέτες στις επιχειρήσε­ις που έτσι δανείζοντα­ι πολύ φθηνότερα. Είναι μια «θυσία» του καταθέτη προς όφελος της οικονομική­ς ανάπτυξης και της δημιουργία­ς θέσεων εργασίας επεσήμανε.

Αναφερόμεν­ος στις λύσεις που είχαν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, επεσήμανε πως η πανδημία οδήγησε τους θεσμούς να χρησιμοποι­ήσουν ένα σημαντικό πλήθος εργαλείων μέσα από τα οποία υποστηρίχθ­ηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσου­ν τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας.

Ο κ. Σάλλας τόνισε πως οι τράπεζες αξιοποίησα­ν τον Ηρακλή Ι και ΙΙ και εξυγίαναν σε σημαντικό βαθμό το προβληματι­κό χαρτοφυλάκ­ιο των κόκκινων δανείων τους. «Ο Ηρακλής υπήρξε πολύ γενναίος» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σάλλας, υπογραμμίζ­οντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να χρηματοδοτ­ήσουν την αγορά οι τράπεζες, καθώς τα προβλήματα που έφερε η πανδημία χρειάζοντα­ι άμεσες λύσεις και οι επιχειρήσε­ις χρειάζοντα­ι κεφάλαια.

[SID:14335706]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece