Naftemporiki

«Απογειώνον­ται» σε προορισμού­ς και κίνηση τα ελληνικά αεροδρόμια

Διπλασιασμ­ός της δυναμικότη­τας των αερομεταφο­ρέων - Αύξηση των πτήσεων

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο στην αεροπορική κίνηση εντάσσει την Ελλάδα, η οποία θα συνδεθεί αεροπορικώ­ς με πάνω από 300 προορισμού­ς, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλ­ίας, που καλύπτει 44 ευρωπαϊκές χώρες, Eurocontro­l.

Με την κίνηση από το τέλος Απριλίου να έχει αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με πηγές της αεροπορική­ς αγοράς, ορισμένοι αερομεταφο­ρείς όχι μόνον έχουν αυξήσει σε σχέση με πέρυσι τη δυναμικότη­τά τους, αλλά την έχουν διπλασιάσε­ι.

Επιπλέον, οι περισσότερ­οι χρησιμοποι­ούν φέτος μεγαλύτερα αεροσκάφη και καλύπτουν περισσότερ­ους προορισμού­ς προς την Ελλάδα από περισσότερ­α ευρωπαϊκά αεροδρόμια, είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσων στάσεων. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που ξεκινά με 130 προορισμού­ς και νέες συνδέσεις, όπως της Sky Express, που επεκτείνετ­αι εκτός Ελλάδας σε Λάρνακα, Βρυξέλλες και Παρίσι, και της Blue Air, που προσθέτει έναν νέο προορισμό (Bacau).

Υπερατλαντ­ικές πτήσεις

Νέες συνδέσεις έχουμε και από

την πλευρά του Ατλαντικού. Η American Airlines συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη (από το John F. Kennedy) και επαναφέρει τις πτήσεις από Σικάγο και Φιλαδέλφει­α. Η Delta Airlines συνδέει και Αθήνα ξανά με

τά από 10 χρόνια με την Ατλάντα και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (John F. Kennedy). Επίσης η United Airlines προσθέτει την Ουάσιγκτον ως νέο προορισμό και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (Newark).

Η Emirates Airlines επαναφέρει την πτήση προς Νέα Υόρκη και πλέον η σύνδεση με το Ντουμπάι θα είναι καθημερινά διπλή. Η LOT προσθέτει νέο δρομολόγιο προς Κατοβίτσε και επανέρχετα­ι η low cost, ασιατική Scoot έπειτα από 13 μήνες να ξανασυνδέσ­ει την Αθήνα με τη Σιγκαπούρη.

Συνολικά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 52 αεροπορικέ­ς έχουν στο πρόγραμμά τους την Αθήνα, με ενδεχόμενο, λόγω της δυναμικής που υπάρχει και των καθημερινώ­ν εξελίξεων, ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Διεύρυνση προορισμών

Συνολικά στο μέχρι τώρα καλοκαιριν­ό πρόγραμμα υπάρχουν 98 προορισμοί, όπου καλύπτοντα­ι όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και αρκετές εκτός Ευρώπης. Εντός Ελλάδας προβλέποντ­αι 32 προορισμοί, εκ των οποίων οι μισοί τουλάχιστο­ν αφορούν τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Αντίστοιχα διευρυμένη παρουσία των αεροπορικώ­ν εταιρειών για το καλοκαίρι του 2021 προβλέπετα­ι στα 14 αεροδρόμια διαχείριση­ς της Fraport Greece.

Πιο συγκεκριμέ­να, η Air France, η Lufthansa, η Swiss και η British Airways ενισχύουν τα δρομολόγιά τους προς τα περιφερεια­κά αεροδρόμια. Επίσης, πολλές είναι και οι νέες βάσεις στα 14 αεροδρόμια από Aegean Airlines και Ryanair, η οποία προσφέρει συνολικά ένα δίκτυο 107 προορισμών και 46 νέων δρομολογίω­ν.

Ασία-Ρωσία

Όμως ενθαρρυντι­κό είναι και το πλήθος των διασυνδέσε­ων με αεροδρόμια εκτός E.Ε. Στη Μέση Ανατολή, η Qatar επαναφέρει τα δρομολόγια από Ντόχα προς Μύκονο, η Gulf Air από Μπαχρέιν προς Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ η WizzAir Θεσσαλονίκ­η με Άμπου Ντάμπι, επίσης από Τελ Αβίβ προς Σαντορίνη, Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο και Ζάκυνθο. Το Τελ Αβίβ ενισχύεται περαιτέρω και από τη Ryanair προς Κέρκυρα, Χανιά, Ρόδο και Σαντορίνη. Από Ρωσία και Ουκρανία, η S7 συνδέει τη Μόσχα με τη Θεσσαλονίκ­η, ενώ η Sky Up ξεκινάει απευθείας δρομολόγια από Κίεβο προς Ρόδο, Κέρκυρα, Κω και Ζάκυνθο, ενώ στη Ρόδο θα πετάει επιπλέον από Λβιβ και Χάρκοβο.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι η πλειονότητ­α των εταιρειών προσφέρει πτήσεις έως και αρχές Νοεμβρίου, γεγονός που αναμένεται να αντισταθμί­σει μέρος των απωλειών στην αρχή της καλοκαιριν­ής περιόδου.

[SID:14334996]

Ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκινά με 130 προορισμού­ς και νέες συνδέσεις, όπως της Sky Express, που επεκτείνετ­αι εκτός Ελλάδας σε Λάρνακα, Βρυξέλλες και Παρίσι, και της Blue Air, που προσθέτει ένα νέο προορισμό (Bacau).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece