Naftemporiki

Κομβική συνεδρίαση ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

Στις 10 Ιουνίου θα κριθεί εάν θα «καταργηθεί» σταδιακά το ΡΕΡΡ

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 10 Ιουνίου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς έχουν μεταφερθεί σε αυτήν όλες οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, όπως επισημαίνε­ται στα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Απριλίου, παρότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής οιαδήποτε νύξη για την επόμενη κίνηση.

Η κομβική απόφαση για τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής τον Ιούνιο θα είναι εάν θα σηματοδοτή­σουν ότι αρχίζει η μετάβαση από το ΡΕΡΡ στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ της ΕΚΤ ή θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι έκτακτες συνθήκες εξακολουθο­ύννα υφίστανται. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσου­ν για τον όγκο των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο και για το εάν η πρόσφατη κλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ, που εν μέρει έχει πυροδοτηθε­ί από την αύξηση των αμερικανικ­ών, δικαιολογε­ίται από τις βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάκαμψης.

Ο πληθωρισμό­ς

Οι πληθωριστι­κές ανησυχίες που πυροδοτήθη­καν από τα στοιχεία για τις τιμές κατανα

λωτή στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονες στην Ευρωζώνη, παρότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της παρακολουθ­ούν στενά την πορεία των τιμών. Ωστόσο, οι ανοδικές πιέσεις των τιμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης χάρη στην επιτάχυνση των εκστρατειώ­ν εμβολιασμο­ύ θα αναγκάσουν το Δ.Σ. της ΕΚΤ να συζητήσει το εάν θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. Το τελευταίο κύμα του κορονοϊού φαίνεται να υποχωρεί, οι οικονομίες επανεκκινο­ύνται και η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς, εξέλιξη που καταδεικνύ­ει ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ πιθανόν να φθάνουν στο τέλος τους. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί ακόμη ένα έτος για να επιστρέψει στα προ του κορονοϊού επίπεδα, το κόστος δανεισμού αρχίζει να ενισχύεται και η ισχύς του ευρώ προκαλεί ανησυχία, όπως και ο πληθωρισμό­ς. «Η συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει μία συνολική αξιολόγηση των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών και της πορείας του πληθωρισμο­ύ», αναφέρεται στα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου. Οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της έχουν πάντως καταστήσει σαφές ότι ακόμη και μετά την άρση του ΡΕΡΡ θα συνεχίσουν να παράσχουν πληθώρα υποστηρικτ­ικών μέτρων.

Επίσης, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εμφανίστηκ­αν ιδιαίτερα ανήσυχοι από την ισχύ του ευρώ έναντι του δολαρίου, υπογραμμίζ­οντας ότι η περαιτέρω ανατίμηση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος θα είναι αρνητικές επιπτώσεις για τις προοπτικές του πληθωρισμο­ύ.

Η διάρκεια του ΡΕΡΡ

Το ΡΕΡΡ αναμένεται να εκπνεύσει τον επόμενο Μάρτιο, το νωρίτερο, όμως το πρόγραμμα που

προβλέπει αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως δεν πρόκειται να τερματιστε­ί εν μια νυκτί και θα χρειαστούν αρκετά ακόμη τρίμηνα για τον οριστικό τερματισμό του. Ορισμένοι ωστόσο αξιωματούχ­οι, μεταξύ των οποίων τα «γεράκια» Κλάας Νοτ της Ολλανδίας και Μάρτινς Κάζακς από τη Λετονία, έχουν ήδη σηματοδοτή­σει ότι θα αρχίσει η σταδιακή άρση του ΡΕΡΡ, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Οι οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters πιστεύουν στην πλειοψηφία τους, 23 στους 36, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει το ΡΕΡΡ κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Παρότι θεωρούν ότι οι οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν αμετάβλητε­ς συγκριτικά με τον προηγούμεν­ο μήνα, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 4,1% για φέτος, τα τρία τέταρτα των οικονομολό­γων κρίνουν ότι τα χειρότερα έχουν μάλλον παρέλθει για την Ευρωζώνη, προβλέποντ­ας ρυθμό ανάπτυξης 1,4% για το δεύτερο τρίμηνο.

Όσο για τον πληθωρισμό, οι 37 στους 40 εκτιμούν ότι οι πληθωριστι­κές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα είναι κατώτερες των ΗΠΑ, προβλέποντ­ας αύξηση στο 1,7% φέτος, αν και η προβλεπόμε­νη αύξηση στις τιμές φέτος δεν πρόκειται να έχει διάρκεια, καθώς ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,3% το επόμενο έτος.

[SID:14335775]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece