Naftemporiki

Σκηνικό ανοιχτού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Στο κενό πέφτουν οι κινήσεις διεθνούς διαμεσολάβ­ησης

-

Μορφή τελικής αναμέτρηση­ς απειλεί να πάρει η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, με σαρωτικές αεροπορικέ­ς και χερσαίες επιθέσεις, με περισσότερ­ους από 120 νεκρούς μέσα σε τέσσερις μέρες και με τις κινήσεις διεθνούς διαμεσολάβ­ησης να πέφτουν, έως αργά χθες το βράδυ τουλάχιστο­ν, στο κενό.

Παρά τη σφοδρότητα των επιχειρήσε­ων, το Ισραήλ διέψευσε χθες ότι ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα, ωστόσο -όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισυνταγ­ματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους- 160 αεροσκάφη, καθώς και μονάδες του πυροβολικο­ύ και των τεθωρακισμ­ένων συμμετέχου­ν στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει μέχρι σήμερα το Ισραήλ εναντίον οποιουδήπο­τε στόχου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης χθες ότι τουλάχιστο­ν 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκ­αν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, και στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστ­ηκαν άλλοι 523.

«Σε αντίδραση», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατώ­ν στη Γάζα, συμπεριλαμ­βανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποι­ούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (παλαιστινι­ακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», αναφέρεται στην ίδια ισραηλινή ανάρτηση στο twitter.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα είχε ανακοινώσε­ι νωρίτερα ότι τουλάχιστο­ν 109 Παλαιστίνι­οι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 620 τραυματίστ­ηκαν στις ισραηλινές επιδρομές.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ήρθε μετά την προειδοποί­ηση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι « η Χαμάς θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα». Στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή το Ισραήλ φέρεται να έριξε πάνω από χίλιες βόμβες προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο κυρίως τις βόρειες και ανατολικές περιοχές στη Γάζα. Από την πλευρά της, η στρατιωτικ­ή πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζετα­ι πως εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά χημικού εργοστασίο­υ κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Την Κυριακή τελικά συνεδριάζε­ι ο ΟΗΕ

Ενώπιον της εκτός ορίων σύγκρουσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσε­ι στις 5 το απόγευμα της Κυριακής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατόπιν αιτήματος από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Αρχικά, είχε ζητηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου χθες, ωστόσο έπειτα από άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η συνεδρίαση μετατέθηκε τελικά για την Κυριακή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμε­νος το «πνεύμα του Έιντ», ζήτησε «αποκλιμάκω­ση και τερματισμό των εχθροπραξι­ών άμεσα», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να διαφαίνετα­ι πρόθεση υποχώρηση από καμία από τις δύο πλευρές.

Σε παρασκηνια­κό επίπεδο, η Αίγυπτος ηγείται ενός διπλωματικ­ού μαραθωνίου για την εκτόνωση της έντασης, ενώ ρόλο στις εξελίξεις διεκδικεί επίμονα η Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνει ξανά μπροστά χθες σε σκληρή γραμμή κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε εκ νέου το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη», καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και τις μουσουλμαν­ικές χώρες να

παρέμβουν. «Καλούμε κάθε κράτος και κάθε θεσμό, ανεξαρτήτω­ς της θρησκείας και της προέλευσής του, να δράσει το συντομότερ­ο δυνατόν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τηλεδιάσκε­ψη του κυβερνώντο­ς κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP).

Σκληραίνει η Δύση απέναντι στη Χαμάς

Την ίδια ώρα, η Δύση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Χαμάς, με τη Γερμανία να διαμηνύει χθες ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύοντ­αι κατά του Ισραήλ είναι «τρομοκρατι­κές επιθέσεις» και να προειδοποι­εί ότι δεν θα ανεχθεί «αντισημιτι­κές διαδηλώσει­ς» στο έδαφός της. «Πρόκειται για τρομοκρατι­κές επιθέσεις που έχουν μόνο έναν σκοπό: να σκοτώσουν αδιάκριτα και αυθαίρετα ανθρώπους και να διασπείρου­ν τον φόβο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρία­ς Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζε­ι «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα εναντίον των επιθέσεων αυτών».

Το κεντρικό συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας ζήτησε την Τετάρτη καλύτερη προστασία των εβραϊκών ιδρυμάτων στη χώρα μετά το κάψιμο ισραηλινών σημαιών μπροστά από δύο συναγωγές σε σχέση με τις ένοπλες ισραηλινοπ­αλαιστινια­κές συγκρούσει­ς. Συγκεντρώσ­εις υποστήριξη­ς στους Παλαιστινί­ους προγραμματ­ίζονται για σήμερα Σάββατο στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την οποία τόνισε ότι είναι «επείγουσα η επιστροφή στην ειρήνη». Ο Μακρόν αναγνώρισε το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κι εξέφρασε « την ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα». Την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος είχε επικοινωνί­α και με τον Παλαιστίνι­ο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Νέος γύρος κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή γίνεται, όμως, και πεδίο νέας αναμέτρηση­ς μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, με την Κίνα να καταγγέλλε­ι χθες ότι οι ΗΠΑ «αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινί­ων » . Τα κινεζικά διπλωματικ­ά πυρά ήρθαν μετά την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο αυτόν τον μήνα προεδρεύει η Κίνα. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον αντιτίθετα­ι στη βούληση της διεθνούς κοινότητας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβά­νουν ότι ανησυχούν για τα δικαιώματα των μουσουλμάν­ων (...), όμως αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινί­ων» είπε.

Από τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί την επείγουσα διεξαγωγή κεκλεισμέν­ων των θυρών δύο τηλεδιασκέ­ψεων για την ισραηλινοπ­αλαιστινια­κή σύγκρουση, όμως αρνήθηκαν δύο κοινές δηλώσεις που καλούν σε τερματισμό των εχθροπραξι­ών, κρίνοντάς τες «αντιπαραγω­γικές» σ’ αυτό το στάδιο. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον των ρουκετών που εκτοξεύοντ­αι από το ισλαμιστικ­ό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, αλλά κάλεσαν επίσης σε αποκλιμάκω­ση. Ζήτησαν ακόμη από το Ισραήλ να κάνει «ό,τι μπορεί για να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων».

[SID:14336344]

 ??  ?? Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης, χθες, κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας.
Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης, χθες, κοντά στα σύνορα Ισραήλ και Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece