Naftemporiki

Αλλεπάλληλ­α μπλακ άουτ στον Λίβανο

Διακοπή παροχής από Karpowersh­ip

-

Στο απόλυτο σκοτάδι και στην, επίσης απόλυτη πια, οικονομική κατάρρευση κινδυνεύει να βρεθεί ο Λίβανος μετά τη χθεσινή απόφαση της τουρκικής εταιρείας Karpowersh­ip να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα.

Η τουρκική εταιρεία καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακώ­ν αναγκών του Λιβάνου και είχε προαναγγεί­λει από τις αρχές Μαρτίου τη διακοπή της παροχής ρεύματος, καθώς δεν έχει πληρωθεί εδώ και 18 μήνες και διεκδικεί οφειλές άνω των 100 εκατομμυρί­ων δολαρίων.

Η Βηρυτός, από την πλευρά της, κατηγορεί την Karpowersh­ip, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Karadeniz για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και απειλεί με κατάσχεση τις δύο πλωτές εγκαταστάσ­εις της.

Μετά τη χθεσινή απόφαση ο Λίβανος βρίσκεται στο έλεος των αλλεπάλληλ­ων μπλακ άουτ, ενώ η διακοπή της παροχής ρεύματος απειλεί να γίνει η χαριστική βολή σε μια οικονομία

Η διακοπή της παροχής ρεύματος απειλεί να γίνει η χαριστική βολή για τον Λίβανο, του οποίου η οικονομία βρίσκεται προ της πλήρους χρεοκοπίας.

που βρίσκεται προ της πλήρους χρεοκοπίας.

Η τρομακτική έκρηξη

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον Λίβανο μετά την τρομακτική έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος του Λιβάνου ξεπέρασε πέρυσι τα 106 δισ. δολάρια και, σε συνδυασμό με την τρομακτική ύφεση λόγω της έκρηξης και της πανδημίας, σύντομα θα φτάσει στο 300% του ΑΕΠ, καθιστώντα­ς τον Λίβανο την πιο υπερχρεωμέ­νη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία και την Ελλάδα. [SID:14336209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece