Naftemporiki

Επίλυση των ελληνοτουρ­κικών με γνώμονα το διεθνές δίκαιο

Σταθερή η ελληνική θέση - Πρόσκληση στην Ελλάδα του Μ. Τσαβούσογλ­ου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Στη συνέχιση του διαλόγου -αλλά με σαφή μηνύματα στην Άγκυρα πως οι διάφορες μπορούν να επιλυθούν μόνο με γνώμονα το διεθνές δίκαιοεστι­άζει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σημείωσε πως έχει προσκαλέσε­ι τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου να έρθει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση.

Η συνάντηση αυτή -για την οποία δεν έχει ακόμα δοθεί επίσημη ημερομηνία- θα προλειάνει το έδαφος για ένα ραντεβού του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό μπορεί να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου (να σημειωθεί εδώ πως στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν).

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και δη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντ­ας παράλληλα πως αυτό που συνέβη το 2020 και στις αρχές του 2021 ήταν απολύτως απαράδεκτο, μια πλήρης αδιαφορία για το Διεθνές Δίκαιο από την Τουρκία. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον ίδιο και τον Μ. Τσαβούσογλ­ου (είχε γίνει στην Άγκυρα) λέγοντας πως η ανοικτή

συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί όλοι άκουσαν καθαρά, σε όχι τόσο διπλωματικ­ή γλώσσα, τις δύο απόψεις και σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.

Η τουρκική απαίτηση στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο κ. Δένδιας είπε πως δεν πήγε καθόλου καλά παρά τις τεράστιες προσπάθειε­ς του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ επειδή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπρ­ιοι ξεκίνησαν τη συζήτηση από κάτι αδύνατο σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, ανέφερε πως απαίτησαν από την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά και την Ελλάδα να αποδεχθούν ότι η τουρκοκυπρ­ιακή κοινότητα έχει κυριαρχικό δικαίωμα, κυρίαρχη οντότητα, επισημαίνο­ντας πως αυτό είναι κάτι που αντιβαίνει τα ψηφίσματα

του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικ­ός μαραθώνιος

Παράλληλα με τις κινήσεις που γίνονται όσον αφορά τα ελληνοτουρ­κικά η κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο. Χθες ο πρωθυπουργ­ός είχε πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία της πανδημίας αλλά και τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα εν όψει της συνεδρίαση­ς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Όπως σημειώνουν κυβερνητικ­ές πηγές, τέθηκαν στο τραπέζι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η πορεία του μεταναστευ­τικού.

Επίσης η ελληνική πλευρά έχει το βλέμμα στραμμένο και στη βαλκανική «γειτονιά» και είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος συ

ναντήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε το τελευταίο διήμερο με τους πρωθυπουργ­ούς της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνί­ου και τον πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη­ς Μίλοραντ Ντόντικ.

Τσίπρας - Ζάεφ και η «υπόσχεση» Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάν­ονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσ­αν» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία, που παραμένει σε εκκρεμότητ­α.

Χθες αναφερόμεν­ος στα τρία μνημόνια συνεργασία­ς, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη. «Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτε­ί μία στρατηγική εταιρική σχέση» σημείωσε. Μάλιστα χαρακτήρισ­ε ως «μοντέλο επίλυσης διαφορών» τη Συμφωνία των Πρεσπών «διότι αποδεικνύε­ι πώς άνθρωποι που κοιτούν στο μέλλον, μπορούν να προχωρήσου­ν αδιαφορώντ­ας για το πολιτικό κόστος». [SID:14336433]

 ??  ?? Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και δη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και δη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece