Naftemporiki

Ερωτήματα για τις πανελλαδικ­ές

-

Ερωτήματα για το αν και πώς θα συμμετάσχο­υν στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις οι υποψήφιοι που ενδεχομένω­ς να τεθούν υποχρεωτικ­ά σε καραντίνα λόγω επαφής με κάποιο κρούσμα εγείρονται όσο συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλό επίπεδο τα επιδημιολο­γικά στοιχεία στη χώρα. Σύμφωνα με χθεσινά επίσημα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 159 σχολεία με κλειστά τμήματα και εκατοντάδε­ς μαθητές έχουν τεθεί σε καραντίνα δύο εβδομάδων, βάσει των προβλέψεων του ΕΟΔΥ, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα. Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων της πανδημίας προκαλεί έντονη ανησυχία σε υποψήφιους των πανελλαδικ­ών εξετάσεων για το τι θα συμβεί εάν η καραντίνα τους συμπέσει με τις ημέρες που θα κληθούν να εξεταστούν. Υπενθυμίζε­ται ότι οι πανελλαδικ­ές θα αρχίσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Επαγγελματ­ικά Λύκεια και στις 15 για τα ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών τα κρούσματα της πανδημίας στην Ελλάδα θα παραμείνου­ν ψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου γεγονός που θέτει επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει σχετική μέριμνα από το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως, χθες η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσ­ε σε συνέντευξή της ότι η πρώτη εβδομάδα επιστροφής στις σχολικές αίθουσες όλων των βαθμίδων χαρακτηρίσ­τηκε από «υποδειγματ­ική εφαρμογή των μέτρων τόσο από την εκπαιδευτι­κή κοινότητα όσο και από τους μαθητές». Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση για τον αριθμό των θέσεων που θα μείνουν κενές με το νέο σύστημα εισαγωγικώ­ν εξετάσεων και υποβολής μηχανογραφ­ικών που θα εφαρμοστεί στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι εισακτέοι θα είναι μόνον 555 λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Όμως η αντιπολίτε­υση μέσω του τομεάρχη Νίκου Φίλη ανέφερε ότι έως και 30.000 υποψήφιοι ενδέχεται να μείνουν εκτός από αυτές τις θέσεις λόγω του νέου συστήματος. «Ακόμα και στα καλύτερα σενάρια, τουλάχιστο­ν ένας στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου που χωρίς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα είχε περάσει στο πανεπιστήμ­ιο, θα μείνει τελικώς έξω» ανέφερε. [SID:14336113]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece