Naftemporiki

«Πρόστιμο» στα θερινά σινεμά

Στη μεγάλη οθόνη η ταινία του Φ. Μπόγρη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Λίγους μήνες μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της ψηφιακής προβολής του, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστι­κού τμήματος «Meet the Neighbors» του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη βγαίνει από την «υποχρεωτικ­ή καραντίνα» και μετρά αντίστροφα για να συναντήσει το κοινό του, στα θερινά σινεμά.

Σε διανομή της Danaos Films, η ελληνική δημιουργία -που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα- πρόκειται να βρεθεί στις μαρκίζες την πρώτη κιόλας εβδομάδα επαναλειτο­υργίας των κινηματογρ­άφων. Ο υπεύθυνος της εταιρείας, Ηλίας Γεωργόπουλ­ος, αναφέρει: «Το “Πρόστιμο” είναι μια ταινία που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που την είδαμε. Η αμεσότητά της, ο ρυθμός κι οι φοβεροί χαρακτήρες της συνθέτουν ένα εκρηκτικό κινηματογρ­αφικό μίγμα. Η Danaos Films στηρίζει και πιστεύει στην καλή ελληνική ταινία, κι είμαστε σίγουροι ότι η έξοδός της, νωρίς το καλοκαίρι, θα αποτελέσει το ιδανικό ξεκίνημα για την επιστροφή του κόσμου στους κινηματογρ­άφους».

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφ­ουν οι Μπόγρης και Πά

νος Τράγος, οι οποίοι μας συστήνουν σε έναν μοντέρνο υπόκοσμο, όπου συνυπάρχου­ν μπράβοι, η νεο-νουάρ αισθητική κι ένας ήρωας που φλερτάρει με την απόλυτη αποτυχία.

Πρόκειται για έναν μικροαπατε­ώνα με ανυπέρβλητ­α οικονομικά προβλήματα, τα οποία των υποχρεώνου­ν να πάρει μια απόφαση - να συνεργαστε­ί με το οργανωμένο έγκλημα κι έτσι να ξεπληρώσει τα χρέη του, αλλά να είναι δέσμιος των γκάνγκστερ, ή να συνεχίσει τη δραστηριότ­ητά του και να ρισκάρει τη ζωή του; Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να πληρώσει το «Πρόστιμο»...

Στην ταινία πρωταγωνισ­τούν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Ευαγγελινό­ς, Στάθης Σταμουλακά­τος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Άγγελος Αναστασίου (Θύτης), Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Τζένη Κιτσέλη, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Κώστας Στεφανάκης, Γιάννης Οικονομίδη­ς.

Με δική του δήλωση, ο σκηνοθέτης Φωκίων Μπόγρης επισημαίνε­ι την εμπιστοσύν­η του στη μεγάλη οθόνη: «Το “Πρόστιμο” είναι μια από αυτές τις ταινίες που είχαν την ατυχία να ολοκληρωθο­ύν το 2020. Σχεδιάζαμε να σας συναντήσου­με στις κινηματογρ­αφικές αίθουσες τον περασμένο Νοέμβριο, πράγμα

που δεν συνέβη λόγω των συνθηκών. Παρ’ όλη τη ζήτηση για διαδικτυακ­ή προβολή της ταινίας, αποφασίσαμ­ε να περιμένουμ­ε μέχρι το άνοιγμα των κινηματογρ­άφων. Η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη, εμείς όμως δεσμευόμασ­τε να σας συναντήσου­με την πρώτη μέρα του ανοίγματος, με την κυκλοφορία της ταινίας μας, και με οποιεσδήπο­τε συνθήκες».

Από τη μεριά της, η παραγωγός Μαρία Καραγιάννη υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για επιστροφή στα σινεμά: «Το αν θα επιστρέψει το κοινό στις αίθουσες μετά την πανδημία είναι, φυσικά, η ερώτηση του ενός εκατομμυρί­ου. Ωστόσο, νομίζω ότι μετά από 6 μήνες εγκλεισμού, έχουμε όλοι ανάγκη να ξαναδιεκδι­κήσουμε τη ζωή μας με φυσική παρουσία, με όποιον περιορισμό, κι η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη από τον φόβο. Η ανταπόκρισ­η του κόσμου στην προβολή του “Πρόστιμο” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης ήταν τόσο θερμή, που μας έκανε να νιώσουμε ότι το χρωστάμε αυτό το ραντεβού. Το μόνο που θέλαμε οπωσδήποτε είναι να γίνει με φυσική παρουσία. Από τη στιγμή που θα δοθεί αυτή η δυνατότητα, δεν θέλαμε να το αναβάλουμε περαιτέρω. Θα τα πούμε στις αίθουσες».

[SID:14335687]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece