Naftemporiki

Σύννεφα κορονοϊού πάνω από το Τόκιο

Επιδεινώνε­ται η κατάσταση εν όψει των Αγώνων

-

Όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η κατάσταση με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιαπωνία όχι μόνο δεν βελτιώνετα­ι, αλλά αντίθετα επιδεινώνε­ται. Χθες η κυβέρνηση της Χώρας του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου ανακοίνωσε ότι άλλες τρεις νομαρχίες μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαΐου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 που παρατηρείτ­αι τις τελευταίες ημέρες. Το ίδιο έχει συμβεί ήδη με τις Οσάκα, Τόκιο και άλλες τέσσερις περιφέρειε­ς, ενώ από αύριο Κυριακή μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» και οι νομαρχίες Χοκάιντο, Οκαγιάμα και Χιροσίμα.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, με δηλώσεις του λίγο μετά τις ανακοινώσε­ις για τις νομαρχίες που μπαίνουν από αύριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, τονίζοντας: «Η Ιαπωνία μπορεί να διοργανώσε­ι ασφαλείς Αγώνες, αρκεί να εφαρμοστού­ν αυστηρά προληπτικά μέτρα και οι κάτοικοι της χώρας να αποφύγουν τις επαφές με τους ανθρώπους που θα έρθουν από το εξωτερικό για τη διοργάνωση».

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσε­ις της κυβέρνησης, στις 19 από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, όπου ζει περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας, θα ισχύουν περιορισμο­ί, ανάμεσά τους το κλείσιμο των εστιατορίω­ν στις 8

το βράδυ, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και το κλείσιμο κάποιων καταστημάτ­ων και των κινηματογρ­άφων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζετα­ι έντονα, ενώ το πρόγραμμα ανοσοποίησ­ης του πληθυσμού είναι το βραδύτερο μεταξύ των προηγμένων κρατών παγκοσμίως, καθώς μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστε­ί.

Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικ­ό κλίμα, όλο και ενισχύεται η αντίθεση της κοινής γνώμης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το νησί Χοκάιντο, όπου έχει προγραμματ­ιστεί να φιλοξενηθε­ί το αγώνισμα του μαραθώνιου, κατέγραψε προχθές αριθμόρεκό­ρ με 712 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στο Τόκιο εντοπίστηκ­αν άλλα 1.010. Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία 656.000 κρούσματα και 11.161 θάνατοι από Covid-19.

Πάνω από 350.000 «όχι»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Group Corp, Μασαγιόσι Σον, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ περισσότερ­οι από 352.000 πολίτες της χώρας έχουν ταχθεί αντίθετοι, μέσω ενός διαδικτυακ­ού αιτήματος για την ακύρωση της διοργάνωση­ς,

που έχει ξεκινήσει ο Κένζι Ουτσουνομί­για. Ο δικηγόρος και πρώην υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη του Τόκιο έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα μία εκστρατεία, με την οποία καλεί τους κατοίκους της Ιαπωνίας -μέσω μίας αίτησης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τίτλο «Ακυρώστε τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο για να προστατεύσ­ετε τις ζωές μας»- να πάρουν θέση με υπογραφές για το αν θέλουν ή όχι να γίνουν οι Αγώνες στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Η ιδιαίτερη ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθ­ηκαν οι υπογραφές στον ιστότοπο change.org αντικατοπτ­ρίζει την άποψη της κοινής γνώμης, ενώ δημοσκοπήσ­εις που διενεργούν­ται από πέρυσι δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το φετινό καλοκαίρι, όπως δήλωσε στους εκπροσώπου­ς του Τύπου ο Ουτσουνομί­για. «Αυτή τη φορά το ερώτημα είναι σε τι δίνουμε προτεραιότ­ητα: στη ζωή ή σε μια τελετή και ένα γεγονός που αποκαλείτα­ι Ολυμπιακοί Αγώνες» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά.

Η αίτηση εστάλη ταχυδρομικ­ώς στη ΔΟΕ και στη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπι­ακών Αγώνων, ενώ θα σταλεί και σε διεθνείς οργανισμού­ς. Παράλληλα θα επιδοθεί στην ιαπωνική κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. [SID:14335848]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece