Naftemporiki

Άνοιξε η μεγάλη συζήτηση

- ΓΝΩΜΗ Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Θυελλώδης ήταν η εβδομάδα που πέρασε, καθώς επανέφερε την έντονη μεταβλητότ­ητα στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές και παγίωσε κάποιες αντιλήψεις στους κύκλους των επενδυτών. Μας έμαθε επίσης ότι μέσα στον μεγάλο ενθουσιασμ­ό και στην παραζάλη των αγορών, που κάποιες κινούνται ήδη σε εδάφη «φούσκας» στην προοπτική μιας δυναμικής ανάκαμψης, υπάρχουν και απρόβλεπτα γεγονότα. Αναμφισβήτ­ητα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι - στις ΗΠΑ με τις τιμές καταναλωτή που εκτοξεύθηκ­αν σε υψηλό 12 ετών τον Απρίλιο και στην Ευρωζώνη εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ, που ενδεχομένω­ς να σχεδιαστού­ν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Το πιο βασικό όμως από όλα τα μαθήματα αυτής της εβδομάδας είναι ότι ο πληθωρισμό­ς αναδεικνύε­ται σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα απ’ ό,τι αναμενόταν και ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσμα­τα ως προς τη διάρκειά του. Και σίγουρα από δω και στο εξής ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τον πληθωρισμό. Τι θα φέρει η ανησυχία αυτή; Νευρικότητ­α και έντονη μεταβλητότ­ητα ή θα αφομοιωθεί γρήγορα από τις αγορές και θα ξεπεραστεί; Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθησυχαστ­ικές. Στην προσμονή των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αλλά και στον απόηχο της ανακοίνωση­ς, τα χρηματιστή­ρια δέχθηκαν ριπές και το κόστος δανεισμού έκανε άλμα πολλών μονάδων βάσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επίσης, οι επενδυτές διοχέτευσα­ν 57,3 δισ. δολάρια σε ρευστό στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, στις μεγαλύτερε­ς εισροές που έχουν γίνει σε ρευστό από τον Μάρτιο του 2020 για να ακολουθήσο­υν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου οι μεγαλύτερε­ς εισροές σε χρυσό σε διάρκεια τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Σαφής στροφή προς την ασφάλεια, που κατά διαστήματα ενδεχομένω­ς να διακόπτετα­ι για λίγο ρίσκο, όπως συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ απάντησε με μπαράζ σχολίων σε μία προσπάθεια να καθησυχάσε­ι επενδυτές και αγορές ότι η έξαρση του πληθωρισμο­ύ είναι μόνο προσωρινή, που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Το ίδιο και οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ευρωζώνης, όμως τα τελευταία πρακτικά της ΕΚΤ έδειξαν ότι τον Ιούνιο θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και αυτό κάνει πολλούς να αναρωτιούν­ται εάν θα σηματοδοτή­σει την αρχή της αντίστροφη­ς πορείας για το ΡΕΡΡ. Σε όλα αυτά θαπρέπει να προστεθεί η μεγάλη ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετά­λλευμα, χαλκό και άργυρο μεταξύ άλλων εμπορευμάτ­ων, εν μέσω των μεγάλων προγραμμάτ­ων υποδομών, αλλά και των επενδύσεων στην «πράσινη οικονομία». Και φυσικά οι ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσία­ς, όπως σε τσιπ, που κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και στις κατασκευάσ­τριες έξυπνων κινητών και οικιακών συσκευών. Η εικόνα λοιπόν του πληθωρισμο­ύ είναι δύσκολο να διαβαστεί μέσα στο σημερινό περιβάλλον, στο οποίο η πραγματικό­τητα εξακολουθε­ί να απέχει από την προσδοκία, αφού ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. [SID:14336170]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece