Naftemporiki

Βαθαίνει το χάσμα Ισραήλ - αραβικού κόσμου

- ΣΧΟΛΙΟ

Όταν το περασμένο Αύγουστο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια και άλλες χώρες, όπως το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, υπέγραφαν συμφωνίες εξομάλυνση­ς των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, επικρίθηκα­ν σφοδρά από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Ιρανός θρησκευτικ­ός ηγέτης χαρακτήριζ­αν τη συμφωνία προδοσία.

Λίγο μετά το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεω­ν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, Ερντογάν και Χαμενεΐ επανήλθαν. Ο μεν Ιρανός ηγέτης μίλησε για « πισώπλατη μαχαιριά στην Παλαιστίνη», ο δε Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο, μέσω ανάρτησης του εκπροσώπου του Ιμπραήμ Καλίν, για «χωρίς τέλος ισραηλινή επιθετικότ­ητα».

Η πολιτική επιστήμονα­ς Κίντσια Μπιάνκο από τη δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις εκτιμά ότι με τέτοιου είδους αντιδράσει­ς «τόσο η Τεχεράνη όσο και η Άγκυρα προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη από την έκρυθμη κατάσταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ, για να πλήξουν χώρες της περιοχής που επιδιώκουν καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλί Χαμενεΐ προσπαθούν να καταστήσου­ν τις χώρες τους ηγέτιδες δυνάμεις στην Εγγύς Ανατολή. Για να το πετύχουν εκμεταλλεύ­ονται το γεγονός ότι η σημαντικότ­ερη σουνιτική χώρα της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, έχει βελτιώσει διακριτικά αλλά αισθητά το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή βρίσκονται υπό πίεση οι πολιτικοί σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Σουδάν, οι οποίοι ανταποκριν­όμενοι στην προτροπή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πόνταραν σε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, γιατί έλπιζαν και σε οικονομικά οφέλη.

Σε αυτό το εγχείρημα ορισμένων αραβικών χωρών η διένεξη στην Εγγύς Ανατολή έπαιξε στη καλύτερη περίπτωση μόνο έμμεσο ρόλο, εκτιμά η πρώην υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Κέρστιν Μίλερ μιλώντας στην DW: «Η συμφωνία άπτεται κυρίως οικονομικώ­ν σχέσεων και μιας συμμαχίας κατά του Ιράν και όχι της διένεξης Παλαιστινί­ων και Ισραηλινών».

Στις πρωτεύουσε­ς των τεσσάρων χωρών είναι απολύτως σαφές ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν για τις χώρες τους οι συνεχιζόμε­νες συγκρούσει­ς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικοί που στήριξαν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ βρίσκονται σήμερα υπό τρομερή πίεση.

Διαψεύσθηκ­αν όλες οι ψευδαισθήσ­εις, γράφει η αραβική εφημερίδα Al araby al-jadeed, η οποία χρηματοδοτ­είται από επιχειρημα­τίες του Κατάρ για να χαρακτηρίσ­ει ούτε λίγο ούτε πολύ προδότες όσους πολιτικούς «ανήγαγαν σε καθήκον τους την εξομάλυνση των σχέσεων με τον εχθρό».

[SID:14336425]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece