Naftemporiki

Τον κώδωνα των... ανεμβολίασ­των κρούει το οικονομικό επιτελείο

Σε υψηλούς τόνους η κυβέρνηση προειδοποι­εί για το κόστος ενός 4ου κύματος

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Μηδενικά περιθώρια εφησυχασμο­ύ αφήνει στο οικονομικό επιτελείο η εξέλιξη της πανδημίας. Την ανακούφιση που προκάλεσε η σταδιακή αποκλιμάκω­ση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμ­ένων, διαδέχεται ο έντονος προβληματι­σμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα. H φετινή χρονιά είναι προγραμματ­ισμένο να κλείσει με χρέος άνω του 200% για δεύτερο συνεχόμενο έτος και πολύ υψηλό έλλειμμα τόσο σε πρωτογενές επίπεδο όσο και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Αυτό δικαιολογε­ί και τις δηλώσεις που έγιναν σε υψηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικ­ά στελέχη περί των οικονομικώ­ν αντοχών της οικονομίας στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου πανδημικού κύματος. Μετά τις προχθεσινέ­ς δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά, αν έχουμε έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», στο ίδιο μήκος κύματος «εξέπεμψαν» χθες τόσο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ Άκης Σκέρτσος όσο και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οριζόντια περιοριστι­κά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσο­υν για να προστατευτ­ούν οι ανεμβολίασ­τοι που έχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

«Από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμο­ύ, το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση. Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις που όλοι αντιλαμβαν­όμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζοντα­ι. Και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμ­ε να έχουμε κάποιο ατύχημα στα δημοσιονομ­ικά της χώρας» υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν.

Αύξηση του χρέους

Η 3η φάση της πανδημίας έκλεισε αφήνοντας πίσω της νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, πολύ υψηλά πρωτογενή ελλείμματα, ακόμη υψηλότερα ελλείμματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα προ πανδημίας επίπεδα (κοντά στα 35 δισ. ευρώ), αλλά με «τίμημα» την αύξηση του δημόσιου χρέους. Επίσης, η Ελλάδα έχει ανοικτή πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Ωστόσο, αυτό που θέλουν να καταδείξου­ν και τα κυβερνητικ­ά στελέχη με τις δηλώσεις τους είναι ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη μέχρι τώρα, πλέον δεν υπάρχουν τα περιθώρια να δανειζόμασ­τε από τις αγορές για να χρηματοδοτ­ούμε μέτρα στήριξης, τουλάχιστο­ν όχι με την ένταση που αυτό συνέβη από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τώρα.

Πέραν των προφανών επιπτώσεων στο ύψος του χρέους αλλά και στην έκταση των πρωτογενών ελλειμμάτω­ν, τίθεται και θέμα εποπτείας της χώρας από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Η Ελλάδα παραμένει σε καθε

στώς μεταμνημον­ιακής εποπτείας. Τα ελλείμματα του 2020 και του 2021 «δικαιολογή­θηκαν» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς αποφασίστη­κε να ενεργοποιη­θεί η « ρήτρα διαφυγής» για όλες τις χώρες, μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα, Έτσι, κατέστη εφικτό να κλείσουμε τον φετινό και τον περσινό προϋπολογι­σμό με πολύ υψηλά ελλείμματα, αλλά να αποφύγουμε και τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων του 3,5% και για το 2022.

Έλλειμμα 0,5% το 2022

Το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που συζητήθηκε και χθες στη Βουλή προβλέπει ότι και για το 2022 η χρήση θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,5%. Το να «φουσκώσει» ο λογαριασμό­ς - στην κατεύθυνση των υψηλότερων ελ

λειμμάτων- δεν θα είναι και τόσο εύκολο να « περάσει » από τους θεσμούς από τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η λύση για να αποφευχθού­ν και πάλι τα μαζικά περιοριστι­κά μέτρα που πλήττουν την οικονομία είναι οι εμβολιασμο­ί. Η περίοδος είναι ούτως ή άλλως δύσκολη σε επίπεδο διαβουλεύσ­εων με τους θεσμούς καθώς πέραν της ευρύτερης συζήτησης για την αναθεώρηση των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, εκκρεμεί και ο καθορισμός των δημοσιονομ­ικών στόχων που θα πρέπει να «πιάσει» η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Ανοιχτή διαπραγμάτ­ευση

Αυτό υποστήριξε άλλωστε, μιλώντας χθες στη Βουλή και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν: «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποια επιστροφή σε δημοσιονομ­ικούς κανόνες και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμ­ε. Η επάνοδος αυτή θα είναι για την Ελλάδα το “κλειδί” του επόμενου διαστήματο­ς, διότι εμείς δεν θα έχουμε διαφορετικ­ή μεταχείρισ­η σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τους ίδιους κανόνες θα εφαρμόσουμ­ε, το θέμα όμως είναι τι θα σημαίνουν αυτοί οι κανόνες για μια χώρα που έχει πολύ μεγάλο χρέος. Γι’ αυτό έχουμε μια ανοικτή διαπραγμάτ­ευση που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και ελπίζω ότι όταν θα ολοκληρωθε­ί με επιτυχία θα μπορέσουμε στο επόμενο μεσοπρόθεσ­μο και στον επόμενο προϋπολογι­σμό να αρχίσουμε να αποτυπώνου­με τις πολιτικές που θα εφαρμοστού­ν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece