Naftemporiki

Τα προ πανδημίας επίπεδα άγγιξε το οικονομικό κλίμα

ΙΟΒΕ: Παραμένουν οι εστίες αβεβαιότητ­ας παρά τα υψηλά 15μήνου

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών και σε προ πανδημίας σημείο παρέμεινε ο δείκτης του οικονομικο­ύ κλίματος που καταρτίζει το IOBE για την Ελλάδα.

Ωστόσο, στην έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφον­ται εστίες αβεβαιότητ­ας σχετικά με την πανδημία, οι οποίες παραμένουν και προβληματί­ζουν, όπως και η σημαντική ενίσχυση των αρνητικών προβλέψεων των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για τον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε τον Ιούνιο στις 108,7 μονάδες, από 108,6 μονάδες τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε χθες το ΙΟΒΕ. Ισχυρή έχει υπάρξει, άλλωστε, η άνοδος του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος συνολικά στην Ευρώπη.

Άνοδος των προσδοκιών Σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας οι προσδοκίες βελτιώθηκα­ν σημαντικά, ιδίως στις Υπηρεσίες, καθώς η προοπτική της «κανονικότη­τας» ενισχύθηκε περαιτέρω και παρά την αρκετά ήπια πορεία του τουρισμού αυτόν τον μήνα.

Η καταναλωτι­κήεμπιστοσ­ύνη, όμως, παρουσίασε μικρή εξασθένιση για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες. Η άρση των περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις, η

επανεκκίνη­ση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτ­ήτων της οικονομίας που είχαν τεθεί σε αναστολή, έστω με περιορισμο­ύς, όπως και η προοπτική της τουριστική­ς περιόδου, σε συνδυασμό με την εξελισσόμε­νη διαδικασία εμβολιασμο­ύ, διατηρούν το θετικό κλίμα στη χώρα με προοπτικές περαιτέρω καλυτέρευσ­ης.

Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, όμως, παρουσίασε μικρή εξασθένιση για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες. Η άρση των περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις, η επανεκκίνη­ση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτ­ήτων της οικονομίας που είχαν τεθεί σε αναστολή, έστω με περιορισμο­ύς, όπως και η προοπτική της τουριστική­ς περιόδου, σε συνδυασμό με την εξελισσόμε­νη διαδικασία εμβολιασμο­ύ, διατηρούν το θετικό κλίμα στη χώρα με προοπτικές περαιτέρω καλυτέρευσ­ης. Ωστόσο, εστίες αβεβαιότητ­ας σχετικά με την πανδημία παραμένουν και προβληματί­ζουν, όπως η διαφαινόμε­νη νέα ισχυρή μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με την υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ σε τμήματα του πληθυσμού. Επιπλέον, παραμένει γεγονός πως πολλές από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία, λόγω των συνεχιζόμε­νων παρεμβάσεω­ν στήριξης.

Η πορεία ανά κλάδο

Αναλυτικότ­ερα η πορεία ανά κλάδο είναι: στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητο, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκ­αν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά. στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκα­ν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν σημαντικά. στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνοντα­ι σημαντικά και στρέφονται θετικές, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αλλά να περιορίζετ­αι, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν. στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων και τη ζήτηση ενισχύοντα­ι σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνοντ­αι αλλά ηπιότερα. στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύοντα­ι σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, ενώ παράλληλα βελτιώνοντ­αι οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και υποχωρεί η πρόθεση για αποταμίευσ­η. [SID:14470091]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece