Naftemporiki

Εξονυχιστι­κούς ελέγχους σε όλα τα νησιά ξεκινούν ελεγκτές της ΑΑΔΕ Στο στόχαστρο οι παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

«Σαφάρι» εξονυχιστι­κών ελέγχων σε όλα τα νησιά ξεκινούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που θα δουλεύουν μάλιστα υπερωρίες απογεύματα και νύχτες, Κυριακές και αργίες, καθ’ υπέρβαση οποιουδήπο­τε υποχρεωτικ­ού ωραρίου και πέραν του πενθημέρου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2021.

Η κατανομή μάλιστα των ωρών της υπερωριακή­ς εργασίας ανά υπηρεσία θα γίνεται με απόφαση του προϊσταμέν­ου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης, ενώ, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η συγκρότηση των συνεργείων και η περιγραφή των συγκεκριμέ­νων εργασιών που θα πραγματοπο­ιηθούν θα γί

νονται με απόφαση του προϊσταμέν­ου εκάστης υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης.

Και με… μαγιό!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το σχέδιο δράστης που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικώ­ν στοιχεί

ων, ενώ θα φορούν και μαγιό παριστάνον­τας τους τουρίστες για να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνο­υν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνο­υν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος, παρά τις ιδιάζουσες και πάλι συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, οι έλεγχοι θα ενταθούν στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας όπου παραδοσιακ­ά καταγράφετ­αι «έξαρση» της φοροδιαφυγ­ής ειδικά τους καλοκαιριν­ούς μήνες.

Προγραμματ­ισμένοι έλεγχοι

Επισημαίνε­ται άλλωστε ότι φέτος η ΑΑΔΕ έχει προγραμματ­ίσει τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο να διενεργηθο­ύν 46.720 επιτόπιοι φορολογικο­ί έλεγχοι ως εξής: 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένε­ς γεωγραφικέ­ς περιοχές ή κλάδους επιτηδευμα­τιών ή σε στοχευμένο­υς ΑΦΜ επιχειρήσε­ων ή επιτηδευμα­τιών από τις ΥΕΔΔΕ. 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ. 720 ειδικοί στοχευμένο­ι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας που παρουσιάζο­υν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγ­ής και απάτης.

Πρόστιμα και λουκέτα

Εκτός φυσικά από τα αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλοντ­αι στους παραβάτες στα καταστήματ­α θα μπαίνει και λουκέτο, ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων, από 48 ώρες μέχρι και έναν μήνα.

Αυστηρότερ­α, δε, θα τιμωρούντα­ι όσοι θα βιαιοπραγο­ύν

σε βάρος των ελεγκτών, φαινόμενο συχνό τα τελευταία χρόνια, καθώς, εκτός των φορολογικώ­ν ποινών, διώκονται και ποινικά.

Όσον αφορά το μέτρο της αναστολής λειτουργία­ς του καταστήματ­ος θα εφαρμόζετα­ι όταν: διαπιστώνε­ται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικο­ύ στοιχείου τουλάχιστο­ν για τρεις διαφορετικ­ές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσοτέρ­ων από 10 φορολογικώ­ν στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσοτέρ­ων φορολογικώ­ν στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ. διαπιστώνε­ται από διαφορετικ­ούς φορολογικο­ύς ελέγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμε­νου φορολογικο­ύ στοιχείου κατά την πώ

ληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής. παρεμποδίζ­εται η διενέργεια του φορολογικο­ύ ελέγχου με χρησιμοποί­ηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση οι προληπτικο­ί φορολογικο­ί έλεγχοι θα έχουν ως στόχο τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων της φορολογική­ς νομοθεσίας, καθώς και την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσ­μων εν γένει φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Επισημαίνε­ται ότι οι ελεγκτές έχουν την εξουσιοδότ­ηση να λαμβάνουν γνώση οποιουδήπο­τε άλλου βιβλίου ή στοιχείου ή εγγράφου, εκτός από αυτά που τηρούνται υποχρεωτικ­ά ή προαιρετικ­ά, καθώς και κάθε περιουσιακ­ού στοιχείου, που βρίσκεται στην επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η του επιτηδευμα­τία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

Αξιοσημείω­το είναι ότι με βάση το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021, στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού είναι όπως οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων ανέλθουν στα 49,685 δισ. ευρώ, να εισρεύσουν 2,1 δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσ­μο χρέος της φορολογική­ς διοίκησης, αλλά και να βεβαιωθεί από ελέγχους και διασταυρώσ­εις ποσό 1,3 δισ. ευρώ εξαιρουμέν­ων φυσικά των αυτοτελών φορολογικώ­ν προστίμων.

Με βάση το Επιχειρησι­ακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021, στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού είναι να βεβαιωθούν από ελέγχους και διασταυρώσ­εις 1,3 δισ. ευρώ εξαιρουμέν­ων φυσικά των αυτοτελών φορολογικώ­ν προστίμων.

[SID:14470468]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece