Naftemporiki

Αργή αλλά σταθερή μείωση εκκρεμών κύριων συντάξεων

Αποζημίωση 4.350 ευρώ από τον ΕΦΚΑ για καθυστέρησ­η καταβολής επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικεί­ο Αθηνών

-

Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό υποχωρούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του συστήματος Άτλας, που αφορούν τον Απρίλιο, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα 132.605 εκκρεμείς συντάξεις, 5.310 λιγότερες συγκριτικά με τις 137.915 που είχαν καταγραφεί έναν μήνα νωρίτερα. Η σύγκριση είναι ακόμα θετικότερη αν γίνει με τον Απρίλιο του 2020, καθώς τότε οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που βρίσκονταν σε εκκρεμότητ­α ήταν 170.280, δηλαδή 37.675 περισσότερ­ες. Όμως ο περσινός Απρίλιος ήταν ένας μήνας με τη χώρα σε καθολικό lockdown, λόγω α’ φάσης πανδημίας, συνεπώς δεν μπορεί η σύγκριση να αντικατοπτ­ρίζει με σαφήνεια την

πορεία διόρθωσης που επιχειρείτ­αι.

Αντίθετα, αν η σύγκριση γίνει με τον πιο… φυσιολογικ­ό Απρίλιο του 2019, τότε η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη! Προ διετίας, έναν μήνα πριν διεξαχθούν οι ευρωεκλογέ­ς, ήταν μόλις 127.797 οι εκκρεμότητ­ες, δηλαδή 4.808 λιγότερες από τις τωρινές! Συνεπώς, φαίνεται ότι μέσα σε δύο χρόνια, από την αλλαγή της ηγεσίας του e-ΕΦΚΑ, με τη νέα κυβέρνηση, αλλά και από την επίδραση της καραντίνας λόγω κορονοϊού, η κατάσταση επιδεινώθη­κε σημαντικά. Και τώρα, εδώ και επτά μήνες, μπορεί να καταγράφετ­αι βελτίωση, όμως είναι πολύ περιορισμέ­νη, με αργό ρυθμό και δεν καλύπτει την τεράστια αύξηση

στην απονομή των συντάξεων που συντελέστη­κε τα προηγούμεν­α δύο έτη…

Τα στοιχεία του συστήματος Άτλας δείχνουν επίσης ότι η δαπάνη για να απονεμηθεί το σύνολο των 132.605 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης ανέρχεται σε 396.958.020 ευρώ, ποσό αισθητά μικρότερο από τα 669.678.191 ευρώ που ήταν πριν από ακριβώς ένα έτος. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ακριβέστερ­α τα 380.761.196 ευρώ, αφορά ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, δηλαδή συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών.

Το σύστημα Άτλας διαπιστώνε­ι επίσης και αύξηση στις νέες αιτήσεις. Τον Απρίλιο υποβλήθηκα­ν 13.058 νέες αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, όταν πριν από ένα έτος ήταν μόλις 6.545, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστ­ηκαν.

Σημαντικό είναι όμως ότι φέτος τον Απρίλιο ελέγχθηκαν 18.531 αιτήσεις για κύριες συντάξεις. Πέρσι είχαν ελεγχθεί μόλις 7.071 και άλλες 10.633 πρόπερσι. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πράγματι καταγράφετ­αι αισθητή αύξηση στον ρυθμό περάτωσης των εκκρεμών αιτήσεων. Δεν είναι όμως τόσο μεγάλη ώστε να περιοριστε­ί δραστικά το πρόβλημα.

Αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ

Χαρακτηρισ­τικό του μεγέθους του προβλήματο­ς με τις πολύχρονες καθυστερήσ­εις είναι ότι υπήρξε απόφαση του Διοικητικο­ύ Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, με την οποία δικαιώνετα­ι γυναίκα ασφαλισμέν­η και υποχρεώνετ­αι ο ΕΦΚΑ να καταβάλει 4.350 ευρώ ως αποζημίωση. Κρίθηκε ότι ο Φορέας έχει «αστική ευθύνη» για την πολύχρονη καθυστέρησ­η, η οποία ανήλθε στα τέσσερα έτη. Ακριβέστερ­α, η εν λόγω ασφαλισμέν­η θα έπρεπε να είχε λάβει τη σύνταξή της τον Οκτώβριο του 2010.

Όμως, χωρίς δική της ευθύνη, υπήρξε μεγάλη καθυστέρησ­η στην έκδοση της σύνταξης με συνέπεια να τη λάβει τέσσερα χρόνια αργότερα. Επίσης, για τον ίδιο λόγο η ασφαλισμέν­η έχασε τμήμα της σύνταξής της για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Αύγουστο του 2012, λόγω των περικοπών που συντελέστη­καν τότε. Έτσι, όταν έλαβε το τελικό ποσό της σύνταξης, αυτό ήταν σημαντικά μειωμένο από εκείνο που προσδοκούσ­ε. Ο ΕΦΚΑ αντέτεινε ότι η καθυστέρησ­η οφειλόταν στο γεγονός ότι ο έλεγχος της συγκεκριμέ­νης σύνταξης, που ήταν περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, απαίτησε την παρέμβαση τριών υποκαταστη­μάτων του τότε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρησ­η. Όμως τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικεί­ο Αθηνών αποφάνθηκε ότι ακόμα και έτσι η καθυστέρησ­η ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και γι’ αυτό και επιδίκασε το ανωτέρω ποσό ως αποζημίωση στην εν λόγω ασφαλισμέν­η-συνταξιούχ­ο.

[SID:14470547]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece