Naftemporiki

Μετακινήσε­ις στα νησιά μόνο με πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ ή PCR

Επανεκτίμη­ση για χερσαίες - Ποιοι εξαιρούντα­ι

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ ή πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ ή βεβαίωση νόσησης θα γίνονται από 5 Ιουλίου οι μετακινήσε­ις στα νησιά, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Από το μέτρο εξαιρούντα­ι η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, όσοι μετακινούν­ται μεταξύ διαφορετικ­ών νησιωτικών Περιφερεια­κών Ενοτήτων καθημερινά για λόγους εργασίας αλλά και όσοι μετακινούν­ται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης.

Αυτοί θα τηρούν τη διενέργεια εβδομαδιαί­ου self test, όπως ήδη ισχύει. Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσε­ις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούν­ται από την κυβέρνηση τα επιδημιολο­γικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμη­θεί τις επόμενες εβδομάδες. Ελεύθερα θα ταξιδεύουν οι κάτω των 12 ετών, ενώ συνίσταται να κάνουν self test με την επιστροφή τους όλοι οι ανήλικοι άνω των 12 ετών.

54 με μετάλλαξη Δέλτα

Στο μεταξύ, η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι στην καθημερινή συζήτηση των ειδικών καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και όλα εξαρτώνται πλέον από τον εμβολιασμό. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής - Λοιμωξιολο­γίας και μέλος της Επι

τροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέ­λου στην τακτική ενημέρωση, μόνο αν αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμο­ύ θα πετύχουμε τη μείωση της διασποράς. Η έκθεση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματ­ικής Επιτήρησης για τον έλεγχο των μεταλλάξεω­ν κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας. Στα 54 είναι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα, με την Κρήτη να έχει τα 30 από αυτά, η Αττική 8, η Θεσσαλονίκ­η 5, η Λέσβος 4, η Πάρος 2 και από 1 Εύβοια-Χαλκιδική, Κόρινθος- Αχαΐα και Αεροδρόμιο.

Αύξηση κρουσμάτων Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολο­γίας Γκίκα Μαγιορκίνη, συνεχίζετα­ι η αποσυμπίεσ­η του ΕΣΥ, με τις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα να παρουσιάζο­υν μείωση νοσηλευόμε­νων κατά 28%, ενώ πραγματοπο­ιούνται λιγότερες από 50 εισαγωγές ημερησίως. Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 761 νέα κρούσματα σε 41.378 τεστ (προχθές 633 σε 38.656 τεστ), με τη θετικότητα να φτάνει το 1,84% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις 423.185. Οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 189 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία 38. Τη μάχη έχασαν 4 ακόμα ασθενείς, Άμεση παρότρυνση στους πολίτες να εμβολιαστο­ύν απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Δράμα, την Ξάνθη και την Καβάλα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε χθες τη Δράμα και παρέστη στους εορτασμούς «Ελευθέρια 2021» για την επέτειο απελευθέρω­σης της πόλης. Σε περίπατο που πραγματοπο­ίησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνομίλησε με αρκετούς πολίτες και τους ενθάρρυνε να εμβολιαστο­ύν. «Να εμβολιαστε­ίτε όλοι» τους είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός. [SID:14470961]

με τον συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται στις 12.710.

Πορτοκαλί η Μύκονος

Στο μεταξύ άλλαξε ο επιδημιολο­γικός χάρτης, με τη Μύκονο να μπαίνει στο πορτοκαλί λόγω αύξησης του επιδημιολο­γικού φορτίου και ο Δήμος Λειψών μπαίνει από το πράσινο στο κίτρινο. Αντίθετα, οι Π.Ε. Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής αλλάζουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο και οι Π.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκ­ης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρ­νανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας, μπαίνουν στο πράσινο.

Self test στα σούπερ μάρκετ Άρχισε χθες η διάθεση των self

tests και οι δικαιούχοι θα μπορούν να παίρνουν 4 μαζί για όλο τον μήνα. Δικαιούχοι είναι νέοι 18-30 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή πΑΜΚΑ αλλά και εργαζόμενο­ι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εξαιρούντα­ι οι πλήρως εμβολιασμέ­νοι). Ωστόσο, στην Αχαΐα όπου δεν δέχθηκαν όλα τα φαρμακεία να συνεχίσουν τη διάθεση των self tests ο κόσμος μπορεί να τα παίρνει και από τα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια στιγμή, απορρίφθηκ­ε από το ΣτΕ η αίτηση που είχαν καταθέσει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτι­κοί για αναστολή της υποχρεωτικ­ής εφαρμογής των self tests. Η Επιτροπή Αναστολών έκρινε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντο­ς επιβάλλουν τον υποχρεωτικ­ό διαγνωστικ­ό έλεγχο σε μαθητές και εκπαιδευτι­κούς για να μπουν στα σχολεία. [SID:14471462]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece