Naftemporiki

Έλεγχο των τιμών ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

Πλήγμα στο επιχειρείν οι ανατιμήσει­ς πρώτων υλών

-

Έλεγχο των τιμών και τιθάσευση των ανατιμήσεω­ν πρώτων υλών, καθώς οι τιμές βασικών προϊόντων ακολουθούν συνεχή άνοδο, ζητά με χθεσινή επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικώ­ν Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, Περιβάλλον­τος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα και αν/τη υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Τους τελευταίου­ς μήνες, επισημαίνε­ται από τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ η αγορά και οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να επιστρέψου­ν στην κανονικότη­τα μετά το αναγκαστικ­ό κλείσιμο, οι τιμές βασικών προϊόντων αυξάνονται συνεχώς.

«Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται σχεδόν καθημερινά ανατρέποντ­ας τιμολόγια και χρεώσεις που έμεναν σταθερά επί χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, χαρακτηρισ­τικά, οι τιμές τους το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί περισσότερ­ο από 50%. Άνοδο καταγράφου­ν ήδη, και θα καταγράψου­ν περαιτέρω μετά τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί ήδη μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργία­ς και παραγωγής».

Όπως επισημαίνε­ι εξάλλου η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2021 και αφορούν τις χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια γεγονός που πολλαπλασι­άζει το λειτουργικ­ό κόστος για εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις όλων των κλάδων.

Πιο συγκεκριμέ­να οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις) κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσε­ις, κατά 6,5%. Οι αυξήσεις, επισημαίνε­ι η ΓΣΕΒΕΕ, είναι αδύνατο να απορροφηθο­ύν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσε­ων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστ­ικότητά τους. [SID:14470196]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece