Naftemporiki

ΣΕΒ: Χωρίς 3ετίες και επιδόματα η ΕΓΣΣΕ

ΓΣΕΕ: Αποτελούν «θεσμικούς όρους» της Σύμβασης

-

Παρελθόν αποτελούν κατά τον ΣΕΒ οι τριετίες και τα επιδόματα από τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του 2021, όπως επισημαίνε­ι σε χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία ο Σύνδεσμος ξεκαθάρισε ότι η καινούργια Σύμβαση, που μόλις προ διημέρου υπογράφηκε με τη ΓΣΕΕ, όπως και οι προηγούμεν­ες «δεν περιλαμβάν­ει μισθολογικ­ούς όρους, μισθούς, τριετίες, επιδόματα».

Τίθεται συνεπώς ξεκάθαρο ζήτημα καταβολής του επιδόματος γάμου, το οποίο αντιστοιχε­ί στο 10% του μισθού και που η ΓΣΕΕ όλα τα προηγούμεν­α έτη αναφερόταν στη διατήρησή του.

Επίσης, στο σκέλος των τριετιών ο ΣΕΒ εδώ και μία διετία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και εκκρεμεί η απόφαση, ζητώντας να αποσαφηνισ­τεί ότι ο μισθός καταβάλλετ­αι «ως μοναδιαία αξία» και σε μια τέτοια περίπτωση οι τριετίες δεν υφίστανται ως μέτρο αύξησης των αποδοχών (10% για κάθε τρία έτη, με ανώτατο τα εννέα) στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγές της ΓΣΕΕ επισήμαινα­ν τη διαφωνία με την πλευρά του ΣΕΒ και τόνιζαν ότι τόσο οι τριετίες όσο και το επίδομα γάμου αποτελούν «θεσμικούς όρους» της Σύμβασης και προέρχοντα­ι από συμφωνίες προηγούμεν­ων ετών. Ως εκ τούτου, διατηρούν την ισχύ τους και σήμερα. Αυτό φαίνεται, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, στις δικαστικές διαμάχες εργοδοτών και εργαζομένω­ν στο ΣΕΠΕ ή ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒ εστίασε τη συμφωνία που επήλθε για την καινούργια ΕΓΣΣΕ στην ενδυνάμωση των εργαζομένω­ν, με έμφαση στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων και στη διά βίου μάθηση.

Στην ΕΓΣΣΕ του 2021, την οποία υπέγραψε ο ΣΕΒ εντάχθηκαν θέματα σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, τη συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση και πιστοποίησ­η. Επίσης, ενσωματώθη­κε η ευρωπαϊκή συμφωνία - πλαίσιο για την Ψηφιοποίησ­η στην Εργασία που υπεγράφη μεταξύ των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, ο ΣΕΒ τονίζει την αφοσίωσή του στα θέματα που αφορούν την καταπολέμη­ση της βίας και της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης στην εργασία, καθώς και στη δίκαιη μετάβαση των εργαζομένω­ν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Χαρακτηρισ­τική είναι η δήλωση του προέδρου της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιου Βιδάλη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι «η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ενισχυθεί μέσω συνεχούς και εποικοδομη­τικού κοινωνικού διαλόγου, της συνεργασία­ς και αναγκαίων συναινέσεω­ν, με κοινό μας στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας». [SID:14470866]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece