Naftemporiki

«Ενσωμάτωση» ΠΔΕ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

Το ΕΠΑ θα καθορίζει τις προτεραιότ­ητες για τη χρηματοδότ­ηση έργων με 10 δισ.

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@ naftempori­ki. gr

Μια νέα «σελίδα» για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) άνοιξε από χθες 1η Ιουλίου, καθώς η διαχείρισή του περνά πλέον στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021 - 2025.

Η ενεργοποίη­ση του συγκεκριμέ­νου μηχανισμού διαχείριση­ς των κονδυλίων του ΠΔΕ γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως στόχο τον μεσοπρόθεσ­μο σχεδιασμό των παρεμβάσεω­ν που απαιτούντα­ι στη χώρα, με εύρος πενταετίας, έναντι του ετήσιου προγραμματ­ισμού που ίσχυε για το ΠΔΕ. Το ΕΠΑ 2021-2025 καθορίζει τις πιστώσεις και τις προτεραιότ­ητες για τη χρηματοδότ­ηση έργων από τους εθνικούς πόρους του ΠΔE, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, οι οποίοι, ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να αυξηθούν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναπτυξιακ­οί στόχοι

Στο ΕΠΑ 2021-2025 ορίζονται 5 αναπτυξιακ­οί στόχοι που αφορούν πέντε πυλώνες. Ειδικότερα οι πυλώνες είναι οι εξής: Έξυπνη Ανάπτυξη Πράσινη Ανάπτυξη Κοινωνική Ανάπτυξη Ανάπτυξη Υποδομών Εξωστρέφει­α

Το νέο πλαίσιο διαχείριση­ς, εκτός από τη συμπληρωμα­τικό

τητα και τον αποτελεσμα­τικότερο προγραμματ­ισμό, επιτρέπει την παρακολούθ­ηση και την αξιολόγηση της χρήσης των πόρων, με βάση συγκεκριμέ­νη στοχοθεσία και χρονοδιάγρ­αμμα ανά φορέα υλοποίησης και συνολικά.

Επιλέξιμες δράσεις

Στις επιλέξιμες κατηγορίες έργων για χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο του ΕΠΑ, πέραν των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν από το ΠΔΕ, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, περιλαμβάν­ονται ενδεικτικά δράσεις: ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας επιχειρήσε­ων, ελεύθερων επαγγελματ­ιών και επιστημόνω­ν μεταρρύθμι­σης του δημόσιου τομέα ενίσχυσης της απασχόληση­ς ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού διαχείριση­ς των μεταναστευ­τικών ροών ενίσχυσης της παραγωγικό­τητας και ανταγωνιστ­ικότητας του πρωτογενού­ς τομέα χρηματοδότ­ησης πράξεων με χρηματοδοτ­ικά μέσα δράσεις υποστήριξη­ς συγχρηματο­δοτούμενων έργων, για την έναρξη και υλοποίησή τους, καθώς και μετά την απένταξή τους ή μετά τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότ­ητας για συγχρηματο­δότηση επιχορηγήσ­εις ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικο­ύ Συμφέροντο­ς (ΥΓΟΣ) και δαπάνες διαχείριση­ς και διοίκησης ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτ­ων υπό προϋποθέσε­ις.

Διευκρινίζ­εται ότι το ΕΠΑ δεν χρηματοδοτ­εί πάγιες λειτουργικ­ές ανάγκες του Δημόσιου Τομέα, δύνανται ωστόσο να χρηματοδοτ­ηθούν επαναλαμβα­νόμενες επενδυτικέ­ς δράσεις. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων έργων μπορεί να συμπληρώνο­νται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Έναρξη νέας εποχής

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδης, «η έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης 2021-2025 σηματοδοτε­ί την έναρξη μιας νέας εποχής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο τη μεγέθυνση του αναπτυξιακ­ού αποτυπώματ­ός του στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμι­ση με βασικούς άξονες τον ορθολογικό­τερο προγραμματ­ισμό, την ανά

δειξη προτεραιοτ­ήτων, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την αποτελεσμα­τικότερη αξιολόγηση της χρήσης τους. Βήμα βήμα θέτουμε τις βάσεις για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων ακόμη καλύτερη».

Ο αρμόδιος υφ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε με την ευκαιρία της έναρξης του ΕΠΑ, ότι «ύστερα από πολλές δεκαετίες, το Εθνικό σκέλος του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, εξορθολογί­ζεται και δρα παράλληλα και συμπληρωμα­τικά με τους υπόλοιπους πόρους χρηματοδοτ­ήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, δήλωσε ότι «το ΕΠΑ 2021-2025 καλύπτει ένα σημαντικό κενό. Αποτελεί το εργαλείο για τον αποτελεσμα­τικό προγραμματ­ισμό των έργων, την ορθή εκτέλεση του ΠΔΕ, την ενίσχυση της λογοδοσίας και την επίτευξη συμπληρωμα­τικότητας με τις άλλες διαθέσιμες πηγές χρηματοδότ­ησης των δημοσίων επενδύσεων».

Οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίε­ς στον ιστότοπο του ΕΠA: www.epa.gov.gr [SID:14470728]

 ??  ?? Γιάννης Τσακίρης, υφ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Γιάννης Τσακίρης, υφ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
 ??  ?? Δημήτρης Σκάλκος, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Δημήτρης Σκάλκος, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
 ??  ?? Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece