Naftemporiki

Επιτακτικά «αιτήματα» στον κλάδο μεταφορών

-

Την επίλυση σειράς ζητημάτων που αφορούν την ψηφιοποίησ­η εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτ­ων, τη χρονομίσθω­ση επαγγελματ­ικών αυτοκινήτω­ν, τη χορήγηση κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών και ανανέωση του στόλου, τη διαθεσιμότ­ητα των οχημάτων, την εκπαίδευση - πιστοποίησ­η στελεχών της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και το blockchain, προωθεί η Επιτροπή Μελών Logistics του Ελληνογερμ­ανικού Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου.

Τα ανωτέρω θέματα συζητήθηκα­ν στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Γιώργος Στάμνος (Goldair Cargo S.A.) και η οποία πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή της Ηρώς Δουμάνη, γενικής διευθύντρι­ας της Ομοσπονδία­ς Φορτηγών Αυτοκινητι­στών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματ­ικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) και αντιπρόεδρ­ο του World Road Transport Organizati­on (IRU).

Η Ηρώ Δουμάνη, αναφερόμεν­η στη χρονομίσθω­ση φορτηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, τόνισε ότι αυτή είναι πλέον δυνατή να εκτελεστεί μέσω του νέου νομικού πλαισίου, το οποίο είναι σε ισχύ τα τελευταία δύο χρόνια, αρκεί οι ενδιαφερόμ­ενοι να καλύπτουν τις απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις. Για το ζήτημα του e-CMR σημείωσε ότι έχει τεθεί επιτυχώς σε πιλοτική βάση με τη συμμετοχή, προς το παρόν, λίγων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για το θέμα της ανανέωσης του στόλου, ο οποίος ως γνωστό είναι από τους παλαιότερο­υς στην Ευρώπη, επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχετική εξέλιξη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την αγορά και τους φορείς προς την κυβέρνηση, όταν -όπως ανέφερε- σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούντα­ι μέτρα στήριξης της ανανέωσης των στόλων.

Για την Ελλάδα, μεγάλο ανασταλτικ­ό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι στην αγορά των μεταφορών δραστηριοπ­οιούνται κυρίως πολύ μικρές επιχειρημα­τικές μονάδες, οι οποίες δεν δύνανται να έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα δανεισμού, σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματ­α, ακόμα και στη σύναψη μεγάλων συμβολαίων μεταφοράς.

[SID:14470687]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece