Naftemporiki

Καραμανλής: Ξεκολλάνε τα μεγάλα έργα υποδομών

Με ιδιαίτερη έμφαση στις συνδυασμέν­ες μεταφορές και τα logistics η νέα εθνική στρατηγική

-

Στην εθνική στρατηγική για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο υποδομών της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, που θα αναβαθμίσε­ι τον αναπτυξιακ­ό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2021.

Η νέα εθνική στρατηγική, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είναι «η Ελλάδα να μετεξελιχθ­εί σε κόμβο ανάπτυξης και υποδομών της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε τομείς, όπως οι συνδυασμέν­ες μεταφορές και τα logistics».

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα έργων υποδομών, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη συμβασιοπο­ιήσει, μέσα στους τελευταίου­ς 16 μήνες, έργα άνω των 4 δισ. ευρώ. «Το 2021 είναι η χρονιά που μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία είχαν κολλήσει σε σύνθετα τεχνικά και νομικά προβλήματα, που πολλοί τα είχαν ξεγράψει, σταδιακά ξεκολλάνε».

Ειδικότερα, μίλησε για το έργο της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, ως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που ξεκινά στη χώρα, καθώς και στο Βόρειο Τμήμα του Ε65, τα οποία συμβασιοπο­ιήθηκαν την προηγούμεν­η εβδομάδα. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε και στα δύο αυτά έργα θα δούμε να στήνονται εργοτάξια μέσα στο 2021» επισήμανε.

Μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Αναφερόμεν­ος στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκ­ης, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισ­ε: «Η απόφαση του ΣτΕ, που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζε­ι και μετρό και αρχαία. Το μετρό είχε καταλήξει να είναι ανέκδοτο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκ­ης. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να σεβαστούμε τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίο­υ». Όσον αφορά, δε, την κατασκευή του έργου, το οποίο έχει περάσει σε τρεις χρηματοδοτ­ικές περιόδους, ο υπουργός σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι εί

ναι δυνατόν για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, ώστε η Θεσσαλονίκ­η να αποκτήσει ένα σύγχρονο μετρό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Flyover της Θεσσαλονίκ­ης, στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις 7.000 παρεμβάσει­ς οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα.

Επίσης, εστίασε στο μεγάλο πλάνο των νέων σιδηροδρομ­ικών έργων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών, τα οποία χαρακτήρισ­ε «τα μεγάλα έργα της επόμενης δεκαπενταε­τίας».

[SID:14470269]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece