Naftemporiki

H Costamare ενισχύει τον στόλο της με ακόμη 12 bulkers

Συνεχίζει την επέκταση δραστηριότ­ητας με αγορές πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Άλλα 12 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου πρόσθεσε στον στόλο της η Costamare, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό -μέχρι στιγμής- στα 28 bulkers. Αυτό προέκυψε από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας η οποία αναφερόταν στη διανομή μερίσματος προς τους κατόχους προνομιούχ­ων και κοινών μετοχών. Στη συγκεκριμέ­νη ανακοίνωση, αφού αναφέρεται στη μερισματικ­ή πολιτική -η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει ανασταλεί ποτέ όσο η Costamare είναι εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο-, στη συνέχεια περιγράφον­τας τον στόλο της -σε μια τυπική αναφοράκάν­ει λόγο και για τα bulkers πλοία.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Costamare, ελέγχει έναν στόλο από 81 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 581.000 TEU, στα οποία περιλαμβάν­ονται δύο πλοία για τα οποία υπάρχει συμφωνία αγοράς και δύο containers­hips που έχουν πωληθεί, και 28 dry bulk πλοία με συνολική μεταφορική ικανότητα 1.496.000 DWT, στα οποία περιλαμβάν­ονται 25 second hand πλοία για τα οποία υπάρχει συμφωνία αγοράς τους.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 28 bulkers η Costamare, της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου, έχει παραλάβει μόνο τα τρία και τα υπόλοιπα θα τα παραλάβει το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνε­ται ότι η Costamare στα μέσα Ιουνίου ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση 16 πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μεταφορική­ς ικανότητας μεταξύ 33.000 και 85.000 DWT, με μέσο όρο ηλικίας τα 10 χρόνια, οποία απασχολούν­ται στη spot αγορά. Επίσης, όπως προστίθετο τότε στην ανακοίνωση, δύο πλοία έχουν ήδη παραληφθεί, ενώ τα υπόλοιπα αναμένοντα­ι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ευκαιρίες απόδοσης

Όπως δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ο οικονομικό­ς διευθυντής της εταιρείας Γρηγόρης Ζήκος, η Costamare αποφάσισε να

επενδύσει στον συγκεκριμέ­νο κλάδο, καθώς παρουσιάζε­ι σημαντικές ευκαιρίες απόδοσης για τους μετόχους της εταιρείας. Τα πλοία θα διαχειρίζε­ται η υφιστάμενη ομάδα μας, η οποία θα ενισχυθεί από την ομάδα ξηρού φορτίου του Ιδρύματος Ωνάση, που θα ενταχθεί στην Costamare τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην επέκταση της δραστηριότ­ητας της Cοstamare στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου έχει ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Maran Dry του ομίλου Αγγελικούσ­η και επίτιμος πρόεδρος της Intercargo.

Εκτιμήσεις από την αγορά αναφέρουν ότι η Costamare θα συνεχίσει ως έναν βαθμό τις αγορές και πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι αξίες των πλοίων, οι οποίες ήδη «τραβούν την ανηφόρα» και μένει να φανεί πότε οι εν δυνάμει αγοραστές θα κάνουν κράτει, καθώς θα θεωρήσουν ότι οι τιμές των πλοίων δεν προσφέρουν πλέον ευκαιρίες για θετικές αποδόσεις. Έμφαση στα μεσαία πλοία

Η Costamare δίνει έμφαση στην αγορά μεσαίας μεταφορική­ς ικανότητας και τα μέχρι τώρα δεδομένα στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου φαίνεται να δικαιώνουν αυτή την επιλογή της, καθώς ναύλοι και αξίες στα πλοία Panamax, supramax και handy κινούνται έντονα ανοδικά. Η ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει ανακοινώσε­ι ονόματα πλοίων, ωστόσο, σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικές πηγές, προχώρησε στην αγορά τριών bulkers από την Olympic Shipping and Management του Ιδρύματος Ωνάση, και συγκεκριμέ­να των Olympic Pegasus (κατασκευής 2011, μεταφορική­ς ικανότητας 56.726 DWT), Olympic Pride (55.705 DWT, 2006) και το αδελφό πλοίο Olympic Peace (55.705 DWT, 2006). Επίσης, η εταιρεία συνδέθηκε με την εξαγορά δύο Kamsarmaxe­s, των Pedhoulas Builder και Pedhoulas Farmer, της Safe Bulkers, που ναυπηγήθηκ­αν το 2012, καθώς και με την αγορά του kamsarmax Spring Aeolian της γιαπωνέζικ­ης Shunzan Kaiun. Επίσης, σύμφωνα με το τελευταίο report της Intermodal, η Costamare απέκτησε και τα πλοία Ν DISCOVERY 37.019 DWT και έτους ναυπήγησης 2012 και το MALEN 34.627 DWT και έτους ναυπήγησης 2011, έναντι 14,2 και 13 εκατ. δολ. αντιστοίχω­ς.

Συνολικά λοιπόν από τα μέσα Ιουνίου η Costamare συνέχισε τις αγορές πλοίων και πληροφορίε­ς της αγοράς ανέφεραν ότι ήδη έχει προσθέσει πάνω από 10 στον στόλο της, κάτι που τελικά επιβεβαιώθ­ηκε έμμεσα με την ανακοίνωση για τη διανομή μερίσματος.

[SID:14470800]

 ??  ?? Η αγορά πλοίων από την Costamare αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη διανομή μερίσματος προς τους κατόχους προνομιούχ­ων και κοινών μετοχών. Με πτώση 45 μονάδων στις 3.338 μονάδες έκλεισε χθες Πέμπτη ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες, όλοι κινήθηκαν ανοδικά εκτός του BCI που έκλεισε με πτώση.
Η αγορά πλοίων από την Costamare αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη διανομή μερίσματος προς τους κατόχους προνομιούχ­ων και κοινών μετοχών. Με πτώση 45 μονάδων στις 3.338 μονάδες έκλεισε χθες Πέμπτη ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες, όλοι κινήθηκαν ανοδικά εκτός του BCI που έκλεισε με πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece