Naftemporiki

ΔΕΗ: 300 εκατ. ομολογιακό δάνειο με ρήτρα «αειφορίας»

Έρχεται νέα 7ετής έκδοση με στόχο τη βελτίωση του προφίλ χρέους

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Στην έκδοση το προσεχές διάστημα και νέου 7ετούς ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους 300 εκατομμυρί­ων ευρώ, με ρήτρα αειφορίας προσανατολ­ίζεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η διοίκηση της ΔΕΗ. Στόχος είναι να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ χρέους που έχει, αξιοποιώντ­ας βέβαια το θετικό μομέντουμ των αγορών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων, είχε επισημάνει το γεγονός ότι πλέον οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύν­η στη ΔΕΗ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητ­ας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησ­ης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. τον Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχη­ς τιτλοποίησ­ης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών, από την οποία αναμένοντα­ι μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότ­ησης που υπεγράφησα­ν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι, μετά από αυτές τις κινήσεις, με βάση καλά πληροφορημ­ένες πηγές σε αυτή τη φάση έρχεται μια νέα έκδοση. Ήδη «ακτινογραφ­είται» η αγορά ώστε να διακριβωθε­ί το πιθανόν ενδιαφέρον. Παράλληλα γίνονται και οι σχετικές προετοιμασ­ίες ώστε να διαμορφωθο­ύν οι τεχνικές λεπτομέρει­ες. Όπως αναφέρεται, και η νέα έκδοση θα έχει ρήτρα αειφορίας, που θα

προσαρμοστ­εί με τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 στη βάση της 7ετούς χρονικής διάρκειας του ομολόγου.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΔΕΗ σε «δύο δόσεις» άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας. Πιο συγκεκριμέ­να στις 22/3 άντλησε 125 εκατ., με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672%, η οποία αντιστοιχε­ί σε εξοικονόμη­ση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης. Επίσης στις 11 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ.: ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ). Οι ομολογίες αυτές ήταν επίσης με ρήτρα αειφορίας με επιτόκιο 3,875%, με τιμή έκδοσης 100% και λήξη το 2026. Με τα συνολικά 775 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματο­δότηση ενός τμήματος το χρέους της και, βέβαια, σε βελτίωση του προφίλ του υφιστάμενο­υ δανεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το χρέος της επιχείρηση­ς που ανέρχεται στα 3,283 δισ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων αφού αναφέρθηκε στη μείωσή του κατά 400 εκατ. και την αποκλιμάκω­ση του δείκτη καθαρού χρέους/ EBITDA από το 11 το 2019 στο 3,7 το 2020, έθεσε στόχο την περαιτέρω μείωση στο 3,5. Μάλιστα, όπως είπε, εφόσον γίνει θα μπορεί να υπάρξει και καταβολή μερίσματος στους μετόχους, εκτιμώντας πως αυτό θα συμβεί το 2023.

[SID:14471696]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece