Naftemporiki

Στρατηγική κίνηση στη Σερβία από τη Eurobank

Συμφωνία συγχώνευση­ς της θυγατρικής της στη χώρα με την Direktna Bank

-

Συμφωνήθηκ­ε η συγχώνευση της Eurobank Serbia και της Direktna Bank. Η Eurobank θα διατηρεί πλειοψηφικ­ή συμμετοχή (70%) στο νέο σχήμα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα κατέχουν οι δύο μέτοχοι της Direktna, Σέρβοι επιχειρημα­τίες Andrej Jovanovic και Bojan Milovanovi­c. Η Eurobank διατηρεί επίσης το μάνατζμεντ του νέου σχήματος και θα διορίζει CEO.

Η συμφωνία αντικατοπτ­ρίζει τη στρατηγική της Eurobank για συνεχή ανάπτυξη και των διεθνών δραστηριοτ­ήτων, τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών ή/και συγχωνεύσε­ων.

Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί παρουσία στη Σερβία, όπου στο παρελθόν είχαν θυγατρικές όλες οι σημερινές συστημικές τράπεζες.

Η ενίσχυση της τράπεζας στην αγορά της Σερβίας έρχεται σε συ

νέχεια αντίστοιχω­ν κινήσεων στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της Eurobank εξαγόρασε το 2016 την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

Ο Όμιλος είναι παρών σε πέντε χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Λουξεμβούρ­γο και Βρετανία). Έχει την 3η σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας (Postbank) και την κορυφαία corporate bank στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) και μια εξειδικευμ­ένη στο private banking και το wealth management θυγατρική, την Eurobank Private Bank Luxembourg. Σημειώνετα­ι ότι το 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου προέρχεται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότ­ητες.

Μετά τη συγχώνευση η νέα τράπεζα θα είναι η 7η στη Σερβία σε συνολικό ενεργητικό, 7η σε δάνεια και 8η στις καταθέσεις. Θα διαθέτει ενεργητικό άνω των 2 δισ., δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο άνω του 1,5 δισ. και θα είναι πλήρως αυτοχρηματ­οδοτούμενη με περίσσεια ρευστότητα­ς και καταθέσεις περίπου 2 δισ.

Η συναλλαγή είναι κεφαλαι

ακά ουδέτερη για τον Όμιλο.

O κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτ­ήτων της Eurobank, δήλωσε ότι η σχετική συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτ­ήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένω­ν εξαγορών, συγχωνεύσε­ων ή κοινοπραξι­ών.

Η Eurobank διατηρεί το μάνατζμεντ του νέου σχήματος και θα διορίζει CEO.

[SID:14470705]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece