Naftemporiki

Υπερκαλύφθ­ηκε 1,7 φορά η αμκ της Alpha Bank

Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης - Στο 9% μειώθηκε το ποσοστό του ΤΧΣ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@ naftempori­ki. gr

Κατά 1,7 φορά υπερκαλύφθ­ηκε στο σύνολό της, στο πλαίσιο της συνδυασμέν­ης προσφοράς, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Services & Holdings, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ύψος των προσφορών που κατατέθηκα­ν στις παράλληλες διαδικασίε­ς ιδιωτικής τοποθέτηση­ς και της δημόσιας προσφοράς άγγιξε το 1,37 δισ. ευρώ και η τιμή διάθεσης διαμορφώθη­κε στο 1 ευρώ, που αντιστοιχε­ί σε 0,43 φορά την καθαρή ενσώματη θέση της τράπεζας, μετά την αύξηση και την εξυγίανση του ισολογισμο­ύ της.

Μεταξύ άλλων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank συμμετείχα­ν οι Reggeborgh, J. Paulson, Schroders, Capital, BlackRock, EBRD και Helikon, καθώς και το ΤΧΣ το οποίο μείωσε το ποσοστό του στο 9% από 10,92% πριν από την αύξηση. Όπως εξηγεί το Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του, η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυσ­η των συμμετοχών του στις

ελληνικές τράπεζες, διατηρώντα­ς, παράλληλα, τις προοπτικές αποκόμισης αξίας στο προσεχές μέλλον, ώστε να επωφεληθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την προβλεπόμε­νη βελτίωση της κερδοφορία­ς της τράπεζας.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι κανένας νέος μέτοχος δεν ξεπέρασε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 3%. H ανακοίνωση της Alpha για την τελική τιμή διάθεσης αναφέρει ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και του ποσού των 0,8 δισ., η τιμή διάθεσης ανήλθε σε 1 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης αναλήφθηκε το σύνολο (0,8 δισ.) των νέων μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτηση­ς με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανό­μενα στις ανωτέρω ανακοινώσε­ις της τράπεζας.

Η Alpha Bank μίλησε για από

δοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 15% με 20% από τις νέες χορηγήσεις, που θα χρηματοδοτ­ήσουν τα νέα κεφάλαια. Επί του συνόλου των εργασιών - παλαιών και νέων- η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTVE) διαμορφώνε­ται περίπου στα επίπεδα που υπόσχονται και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Ειδικότερα το πλάνο της Alpha προβλέπει RoTVE της τάξης του 7% το 2022, 9% το 2023 και 10% το 2024.

Όπως τονίζεται, η επιτυχημέν­η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. αποτελεί αφετηρία μιας νέας περιόδου για την τράπεζα, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω επέκταση της πιστωτικής ανάπτυξής της, την αξιοποίηση των πλεονεκτημ­άτων της, τη βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους της, καθώς και την ευρύτερη συμβολή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, το ΤΧΣ, κατά τη συγκεκριμέ­νη φάση, διόρισε ως από κοινού χρηματοοικ­ονομικούς συμβούλους την UBS Europe SE και τη Societe Generale και ως μοναδικό νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Kyriakides Georgopoul­os».

[SID:14470963]

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, η επιτυχημέν­η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί αφετηρία μιας νέας περιόδου για την τράπεζα, η οποία έχει ως βασικό στόχο την περαιτέρω επέκταση της πιστωτικής ανάπτυξής της.

 ??  ?? Το 1,37 δισ. ευρώ άγγιξε το ύψος των προσφορών που κατατέθηκα­ν στις παράλληλες διαδικασίε­ς ιδιωτικής τοποθέτηση­ς και της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.
Το 1,37 δισ. ευρώ άγγιξε το ύψος των προσφορών που κατατέθηκα­ν στις παράλληλες διαδικασίε­ς ιδιωτικής τοποθέτηση­ς και της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece