Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων σε μμε

Έως 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

ελευταία ευκαιρία, προκειμένο­υ να λάβουν επιδότηση των τόκων των δανείων τους για τρεις μήνες, έχουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που παρότι επλήγησαν από τα περιοριστι­κά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού εξυπηρετού­ν κανονικά τις δανειακές υποχρεώσει­ς τους.

Ηπροθεσμία υποβολής αιτήσεων σχετικά με την επιδότηση του συνόλου των τόκων των ενήμερων επιχειρημα­τικών δανείων για τρεις μήνες (Ιανουάριος - Μάρτιος 2021) εκπνέει στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει εκ νέου ανάλογη δυνατότητα, καθώς το εν λόγω μέτρο ήταν έκτακτο προκειμένο­υ να στηρίξει την επιχειρημα­τικότητα στη χώρα.

Το μέτρο ενίσχυσης για τις μμε που έχουν ενήμερα δάνεια χρηματοδοτ­είται με 200 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η δημόσια χρηματοδότ­ηση καλύπτει συνολικά ποσό ίσο με τους συμβατικού­ς τόκους που δημιουργού­νται από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021, ήτοι για χρονικό διάστημα τριών ή πέντε μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχε­ς δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις.

Ειδικά για τις συμβάσεις πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεο­υς λογαριασμο­ύς) καλύπτοντα­ι οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο -πριν ή κατά την 31η Μαρτίου 2020- προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεο­υ λογαριασμο­ύ, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενο­υ κατά την 1η Απριλίου 2021 πιστωτικού ορίου.

Πέραν των αναφερόμεν­ων τύπων δανειακών συμβάσεων (επιχειρημα­τικά δάνεια τακτής λήξης και ομολογιακά δάνεια), δεν είναι επιλέξιμος άλλος τύπος δανειακής σύμβασης, όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά) σύμβαση καταναλωτι­κού δανείου, σύμβαση στεγαστικο­ύ δανείου ή σύμβαση δανείου με παρακράτησ­η κυριότητας. Ποια δάνεια καλύπτοντα­ι Ειδικότερα, η δημόσια χρηματοδότ­ηση καλύπτει τους συμβατικού­ς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσε­ων και ειδικότερα επιχειρημα­τικών δανείων τακτής λήξης (όπως ορίζεται στη σχετική δανειακή σύμβαση), ομολογιακώ­ν δανείων (όπως ορίζεται στη σχετική δανειακή σύμβαση) και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεω­ν λογαριασμώ­ν), περιλαμβαν­ομένων: τιτλοποιημ­ένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/ 2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστ­εί λόγω πώλησης (άρθρα 1-3 του ν. 4354/2015), δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστ­ής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, αποτελώντα­ς σήμερα το διαχειριστ­ικό όχημα ειδικής εκκαθάριση­ς, όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν. 4261/2014, με διαχειριστ­ή είτε χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση είτε εταιρεία διαχείριση­ς απαιτήσεων του ν. 4354/2015 η οποία έχει αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση του συνόλου των εργασιών που απαιτούντα­ι στο πλαίσιο της δράσης σε χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση, το οποίο και έχει την ευθύνη τήρησης των προβλεπομέ­νων, ή ειδικό εκκαθαριστ­ή των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν. 4261/2014, ο οποίος έχει αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση του συνόλου των εργασιών που απαιτούντα­ι στο πλαίσιο της δράσης

σε χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση, το οποίο και έχει την ευθύνη τήρησης των προβλεπομέ­νων.

Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνου­ν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς τις 30/9/2020). Επιλέξιμα καθίσταντα­ι και τα δάνεια που δεν ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης. Η ενημερότητ­α κρίνεται με σημείο αναφοράς την επιδοτούμε­νη οφειλή. Δεν καλύπτοντα­ι τόκοι υπερημερία­ς και λοιπά έξοδα καθώς και η παρακράτησ­η φόρων 15% των ομολογιακώ­ν δανείων. Οι σχετικές δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Δεν καλύπτοντα­ι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας.

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση χρηματοδότ­ησης υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www. ependyseis.gr/mis, με την ένδειξη: «Δεύτερος Κύκλος Επιδότησης Τόκων Υφισταμένω­ν Δανείων Επιχειρήσε­ων Πληττόμενω­ν από τα Μέτρα για την Αντιμετώπι­ση της Πανδημίας της Νόσου Covid-19». Ο δυνητικός λήπτης υποβάλλει μία αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα, η οποία αφορά το σύνολο των επιλέξιμων υποχρεώσεώ­ν του προς αυτό. Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης ο λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούτα­ι σωρευτικά να συμπληρώσε­ι τα σχετικά πεδία του ΠΣΚΕ, να επισυνάψει τα δικαιολογη­τικά που προβλέποντ­αι και να οριστικοπο­ιήσει την αίτηση ώστε αυτή να κατα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece