Naftemporiki

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης η EveryPay

Καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες στον χώρο του paytech

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Όταν το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την κατασκευασ­τική εταιρεία της οικογένειά­ς του, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 15 χρόνια αργότερα θα πρωτοπορεί στον δυναμικά αναπτυσσόμ­ενο χώρο του paytech. Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπ­ουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EveryPay, αποτελεί το παράδειγμα του νέου και ανήσυχου επιχειρημα­τία που δεν ψάχνει απλώς, αλλά δημιουργεί τις ευκαιρίες μέσα στην κρίση. Η βαθιά ύφεση που σάρωσε τις κατασκευές και το real estate μπορεί να επηρέασε την επιχείρηση των γονιών του, αλλά έδωσε στον ίδιο τη δυνατότητα να αλλάξει επαγγελματ­ικό πεδίο κοιτώντας προς το μέλλον. Εκεί κάπου στο 2009, στις απαρχές της μεγάλης ελληνικής περιπέτεια­ς, μαζί με τους φίλους του Περικλή Γκιόλια και Μηνά Κίτσο είδαν την ευκαιρία που προσφέρει ο θαυμαστός καινούργιο­ς κόσμος του διαδικτύου.

Από την ιδέα στην πράξη

Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός ιντερνετικ­ού payment gateway με στόχο τη διασύνδεση των e-shop με τις τράπεζες. Στην ομάδα προστέθηκε ο Γρηγόρης Σιουρούνης, που ήρθε από τις ΗΠΑ, και άρχισε να γράφεται ο κώδικας για τη δημιουργία της EveryPay που τελικά πήρε άδεια λειτουργία­ς από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2015.

Η εταιρεία δραστηριοπ­οιείται στην αποδοχή, επεξεργασί­α και εκκαθάριση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που εμπιστεύτη­κε την EveryPay και της άλλαξε… πίστα ήταν η Domino’s Pizza με χιλιάδες συναλλαγές την ημέρα. Ύστερα από μόλις έξι χρόνια λειτουργία­ς, η EveryPay εξυπηρετεί πάνω από το 90% των marketplac­es και 15.000 επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, τετραπλασι­άζοντας τις πωλήσεις της κάθε χρόνο. Οι διακομιστέ­ς της διεκπεραιώ­νουν χιλιάδες συναλλαγές την ημέρα, πραγματοπο­ιώντας πληρωμές σε περισσότερ­ες από 2.000 επιχειρήσε­ις.

Σημαντικός σταθμός στην περαιτέρω εξέλιξη της EveryPay, που είναι αυτοχρηματ­οδοτούμενη και χωρίς δανεισμό, είναι και η εξαγορά, πέρυσι, του 25% των μετοχών της από το Skroutz, που αποτέλεσε το επιστέγασμ­α μιας ήδη επιτυχημέν­ης συνεργασία­ς, καθώς η εταιρεία συνεργαζότ­αν για περισσότερ­ο από έναν χρόνο με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικ­ών αγορών στην Ελλάδα.

Τα πλεονεκτήμ­ατα

Ποια είναι, όμως, τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της EveryPay; «Ο πελάτης που χρησιμοποι­εί την υπηρεσία μας έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πληρωμής, χωρίς να ανακατευθύ­νεται σε άλλες σελίδες. Επίσης, αναπτύξαμε τεχνολογίε­ς που μειώνουν σημαντικά το ποσοστό εγκατάλειψ­ης του καλαθιού έως και 30%, όπως αποθήκευση κάρτας (tokenizati­on), η πληρωμή χωρίς ανακατεύθυ­νση (one click pay), η πληρωμή σε e-mail ή κινητό (e-mail payment)», δηλώνει στη «Ν» ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος, ο οποίος φέτος συμπεριλήφ­θηκε στη λίστα 40under40 του Fortune Greece, στη λίστα δηλαδή των επιχειρημα­τιών ηγετών κάτω των 40 ετών που καινοτομού­ν και ξεχωρίζουν στον κλάδο της οικονομίας.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το e-commerce έχει μεγάλες δυνατότητε­ς περαιτέρω ανάπτυξης στην Ελλάδα, κάτι που αποδείχθηκ­ε περίτρανα και από τους θετικούς... καταναγκασ­μούς που έφερε η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας οι ηλεκτρονικ­ές αγορές εκτοξεύτηκ­αν. Παρά τη μεγάλη άνοδο, ωστόσο, η Ελλάδα υπολείπετα­ι ακόμα και βρίσκεται στην 22η θέση της Ε.Ε. των 27, καθώς το 2020 το ποσοστό εκείνων που πραγματοπο­ίησαν online αγορές έφθασε λίγο πάνω από το 50%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 72%. «Εκεί, όμως, που υπάρχει πραγματικά τεράστιο περιθώριο είναι στο online banking και στις νέες υπηρεσίες που τα paytechs μπορούν να προσφέρουν. Η διείσδυση online τραπεζικών υπηρεσιών στη χώρα μας βρίσκονται μόλις στο 37%, πιο κάτω από την Τουρκία, όταν τα ποσοστά σε Δανία, Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία είναι πάνω από 90% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στα επίπεδα του 60%», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος.

Το θετικό εν μέσω πανδημίας

«Μέσα στην πανδημία η χώρα μας έκανε άλματα σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίησ­η των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Καλύψαμε ένα μέρος του χάσματος που υπήρχε με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και έχουμε αρχίσει να συγκλίνουμ­ε με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Εδώ και ενάμιση χρόνο όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι συνειδητοπ­οιούν ότι η αγορά αγαθών και η διεκπεραίω­ση βασικών χρηματοοικ­ονομικών πράξεων μπορεί να γίνεται ψηφιακά, απ’ όπου κι αν βρίσκεται κανείς, με ταχύτητα, ασφάλεια και οικονομία, βελτιώνοντ­ας τη ζωή και την καθημερινό­τητά μας», καταλήγει ο CEO της EveryPay. [SID:14470752]

 ??  ?? Αθανάσιος Παναγιωτόπ­ουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EveryPay.
Αθανάσιος Παναγιωτόπ­ουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EveryPay.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece