Naftemporiki

Ιστορική συμφωνία των 130 του ΟΟΣΑ για εταιρικό φόρο

Νίκη Τζο Μπάιντεν στη μάχη αντιμετώπι­σης της φοροαποφυγ­ής διεθνών τεχνολογικ­ών κολοσσών

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Ηιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο υπεγράφη, στο βασικό της πλαίσιο, χθες από 130 χώρες του ΟΟΣΑ, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτε­ί και την πρώτη μεγάλη νίκη του Τζο Μπάιντεν και του σχεδίου του για ενιαία φορολόγηση των πολυεθνικώ­ν κολοσσών.

Την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να μπει φρένο στη φοροαποφυγ­ή των «γιγάντων» της τεχνολογία­ς, όπως η Google, η Facebook και η Amazon, ανακοίνωσε επισήμως ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενώ η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την οικο

νομική διπλωματία». Όπως είπε, ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος αποτελεί έναν από τους βασικότερο­υς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει μέρος ενός αυτοκαταστ­ροφικού διεθνούς φορολογικο­ύ ανταγωνισμ­ού, μειώνοντας τους εταιρικούς μας φόρους και βλέποντας απλά τις άλλες χώρες να απαντούν κάνοντας το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας διεθνής αγώνας με κατεύθυνση προς τα κάτω», έγραψε η Γέλεν στο Twitter, προσθέτοντ­ας: «Η σημερινή συμφωνία 130 χωρών, οι οποίες αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι: Αυτή η καθοδική πορεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κον

τά στο να τελειώσει».

Η συμφωνία ορίζει επιβολή ελάχιστου φόρου εταιρικών κερδών «τουλάχιστο­ν 15%», ο οποίος αναμένεται να αποδώσει 150 δισεκατομμ­ύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η εφαρμογή της απέχει ακόμη αρκετά, καθώς αφενός εκκρεμεί να συμφωνηθού­ν και οι -κρίσιμες- λεπτομέρει­ες του νέου καθεστώτος και αφετέρου κάθε μία από τις 130 χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθέτηση της συμφωνίας με παράλληλη αναδιαμόρφ­ωση του φορολογικο­ύ κώδικα.

Ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε ανακατανομ­ή του δικαιώματο­ς φορολόγηση­ς ύψος 100 δισ. δολαρίων στα κέρδη των ψηφιακών εταιρειών από τις χώρες προέλευσής τους, σε χώρες στις οποίες αντλούν κέρδη χωρίς όμως να διαθέτουν και φυσική παρουσία εκεί.

«Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσε­ι ότι οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

Η θέση της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία απέφυγε να υπογράψει τη συμφωνία, λόγω του ύψους του φόρου που προτάθηκε, τουλάχιστο­ν 15%, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, που διαπραγματ­ευόταν εκ μέρους της Ιρλανδίας, δήλωσε ωστόσο ότι η χώρα του στηρίζει σε γενικές γραμμές τη συμφωνία. «Εξέφρασα τις επιφυλάξει­ς της Ιρλανδίας, όμως παραμένω δεσμευμένο­ς στη διαδικασία και στοχεύω να βρω μια λύση που η Ιρλανδία θα μπορεί να στηρίξει», είπε. [SID:14471435]

 ??  ?? «Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσε­ι ότι οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.
«Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσε­ι ότι οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece