Naftemporiki

«Καμπανάκι» από το ESRB για χώρες με υψηλό χρέος

Κίνδυνος από την άνοδο αποδόσεων στα ομόλογα

-

«Καμπανάκι» για τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και το κόστος που μπορεί να καταβάλουν σε μια περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων κρούει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) με την ετήσια έκθεσή του.

Στην έκθεση, που παρουσιάστ­ηκε χθες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, επισημαίνε­ται ότι οι χώρες της Ε.Ε. με ήδη υψηλό χρέος είναι πιθανό να αντιμετωπί­σουν προβλήματα από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς προχώρησαν σε μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτ­ήσουν τα μέτρα στήριξης κατά την πανδημία.

«Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικ­ού Δημοσίου μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», προειδοποι­εί το ESRB. «Οι συνέπειες του spillover μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότ­ητα, αν η άνοδος στην καμπύλη των αποδόσεων προηγηθεί αισθητά της οικονομική­ς ανάκαμψης στην Ε.Ε.», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντ­ας: «Μία αισθητά ισχυρότερη από ό,τι καταγράφετ­αι σήμερα αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του χρέους, κυρίως σε χώρες που μπήκαν στην κρίση της Covid-19 με αυξημένο χρέος».

Την έκθεση κατέθεσε χθες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την ιδιότητα της επικεφαλής και του ESRB.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επαναβεβαί­ωσε την εκτίμηση της ΕΚΤ για βελτιωμένε­ς προοπτικές ανάκαμψης συνολικά στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο πως η αβεβαιότητ­α διατηρείτα­ι όσο εξαπλώνοντ­αι οι μεταλλάξει­ς του κορονοϊού.

«Οι βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιαστι­κών προγραμμάτ­ων δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει το δυσμενές σενάριο. Οι πιθανότητε­ς των πολύ κακών σεναρίων έχουν μειωθεί», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Βεβαίως, η αρχική ανάκαμψη εξακολουθε­ί να διατηρεί στοιχεία αβεβαιότητ­ας λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεω­ν του ιού».

Ανησυχία Ντράγκι

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για το χρέος, ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προειδοποί­ησε χθες ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα φθάσει φέτος στο 160% του ΑΕΠ, επανέλαβε ωστόσο ότι η επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική θα συνεχιστεί όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες στήριξης της ανάπτυξης.

[SID:14471213]

 ??  ?? Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ και επικεφαλής του ESRB.
Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ και επικεφαλής του ESRB.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece