Naftemporiki

Νέο ρεκόρ συγχωνεύσε­ων - εξαγορών 1,5 τρισ. δολ.

Για β' συνεχόμενο τρίμηνο με αύξηση από το α' 13%

-

Ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, «έσπασαν» στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου οι εξαγορές και συγχωνεύσε­ις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μεγάλες επιχειρήσε­ις να επωφελούντ­αι από τον φθηνό δανεισμό και να επενδύουν για την επανατοποθ­έτησή τους στην αναπτυξιακ­ή κούρσα της μετά covid εποχής.

Το ύψος των νέων deals παγκοσμίως στο τρίμηνο που ολοκληρώθη­κε στις 30 Ιουνίου έφθασε στο 1,5 τρισ. δολάρια με βάση τα στοιχεία της Refinitiv - ποσό που σηματοδοτε­ί αύξηση κατά 13% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν και πάλι οι εξαγορές και συγχωνεύσε­ις είχαν καταγράψει ιστορικό ρεκόρ.

Η πλέον έντονη δραστηριότ­ητα καταγράφηκ­ε στην αγορά των ΗΠΑ όπου οι συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσε­ις έφθασαν σε αξία τα 699 δισ. δολάρια και ήταν αυξημένες κατά 440% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020. Ένας επιπλέον παράγοντας που έδωσε ώθηση στα επι

χειρηματικ­ά deals στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αύξηση της φορολογίας που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και την οποία σπεύδουν να προλάβουν πολλοί μεγάλοι όμιλοι.

Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τα νέα deals έκαναν άλμα 104% κι έφθασαν στα 327 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκ­ε αύξηση 50% με συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσε­ις αξίας 293 δισ. δολαρίων.

Οι περισσότερ­ες συμφωνίες του τριμήνου ωστόσο ήταν κυρίως «ενδοηπειρω­τικές», καθώς ο επιχειρημα­τικός κόσμος φαίνεται να ανησυχεί για έξαρση του κρατικού προστατευτ­ισμού.

Τα μεγαλύτερα deals

Tο deal που ξεχώρισε ήταν η συμφωνία, 40 δισ. δολ., της Grab Holdings με την Altimeter.

Στην αγορά των ΗΠΑ, στην κορυφή βρέθηκε η συγχώνευση της Warner Media με την Discovery, ενώ στην Ευρώπη η συμφωνια των Vovonia και Deutsche Wohnen. [SID:14471261]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece