Naftemporiki

Σι: Θα πέσει πάνω σε ατσάλινο τείχος όποιος μας εκφοβίσει

Ο Κινέζος πρόεδρος για τα 100 χρόνια του ΚΚΚ

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

«Θα σπάσουν το κεφάλι τους» οι ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν την Κίνα, προειδοποί­ησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστ­ικού Κόμματος. Παράλληλα εξήρε τη μη αναστρέψιμ­η «άνοδο» της χώρας του, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως. Η ασυνήθιστη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποί­ησε ο Κινέζος ηγέτης θεωρείται απάντηση στις προσπάθειε­ς των ΗΠΑ και της Δύσης να περιορίσου­ν την αυξανόμενη στρατιωτικ­ή, πολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας.

Στη μιας ώρας ομιλία του από την πλατεία Τιενανμέν, ο Σι υποσχέθηκε τη στρατιωτικ­ή ενίσχυση της Κίνας, δεσμεύτηκε στην «επανένωση» της Ταϊβάν, υποσχόμενο­ς κοινωνική σταθερότητ­α στο Χονγκ Κονγκ, προστατεύο­ντας παράλληλα την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στην καταστροφή του παλαιού κόσμου, αλλά έχει δημιουργήσ­ει και έναν νέο», τόνισε ο Σι, ο ισχυρότερο­ς Κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσετούνγκ. «Μόνο ο σοσιαλισμό­ς μπορεί να σώσει την Κίνα».

Ο Κινέζος ηγέτης είπε ακόμη πως ο κινεζικός λαός ποτέ δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτ­ε ξένη δύναμη να τον εκφοβίσει, να τον καταπιέσει ή να τον υποτάξει. «Οποιοσδήπο­τε τολμήσει κάτι τέτοιο θα σπάσει το κεφάλι του πάνω στο μεγάλο τείχος από ατσάλι που θα ορθώσουν τα πάνω από 1,4 δισεκατομμ­ύριο του κινεζικού λαού», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Σι, καταχειροκ­ροτούμενος από 70.000 κόσμου που είχε συγκεντρωθ­εί στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου.

Στη διεθνή σκηνή

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κ.Κ. Κίνας συμπίπτει με την προσπάθεια της

Κίνας να αναρρώσει από την πανδημία του Covid-19 και να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Πέρα από τις επικρίσεις για το πώς οι κινεζικές αρχές χειρίστηκα­ν το ξέσπασμα της πανδημίας πέρυσι τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, το Πεκίνο κατηγορείτ­αι από τη Δύση για την καταστολή των φιλοδημοκρ­ατικών διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και την καταπίεση της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς των Ουιγούρων.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικ­ού ερευνητικο­ύ ινστιτούτο­υ Pew αναφορικά με 17 αναπτυγμέν­ες οικονομίες, η εικόνα της Κίνας παραμένει ευρέως αρνητική και η εμπιστοσύν­η προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Τανγκ Ρενγιού, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο πανεπιστήμ­ιο Νόρμαλ του Πεκίνου, επισημαίνε­ι πως η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποί­ησε ο Σι είναι απάντηση στις προσπάθειε­ς των ΗΠΑ και της Δύσης να «συγκρατήσο­υν» και να «καταστείλο­υν» την Κίνα. «Η εντονότερη από ό,τι συνήθως απάντηση του Σι θα έχει αποτέλεσμα να εμφυσήσει ένα ακόμη πιο έντονο πατριωτικό και εθνικιστικ­ό συναίσθημα στον κινεζικό λαό», επισημαίνε­ι ο Τανγκ.

Στην ομιλία του ο Σι αναφέρθηκε επίσης στον ταχύ στρατιωτικ­ό εκσυγχρονι­σμό της Κί

νας και στην ενδυνάμωση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας. Η στρατιωτικ­ή ισχυροποίη­ση της Κίνας έχει εντείνει τις ανησυχίες των γειτόνων της αλλά και της Δύσης.

«Πρέπει να επιταχύνου­με τον εκσυγχρονι­σμό της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Σι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικ­ής Επιτροπής που ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το θέμα της Ταϊβάν

Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η πραγματοπο­ίηση της πλήρους «επανένωσης» της Κίνας αποτελεί «απαρέγκλιτ­ο ιστορικό καθήκον » του κόμματος, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

«Όλοι οι γιοι και οι κόρες της Κίνας, περιλαμβαν­ομένων των συμπατριωτ­ών μας και στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν, πρέπει να εργαστούν από κοινού και να προχωρήσου­ν με αλληλεγγύη, καταστέλλο­ντας με αποφασιστι­κότητα οποιαδήποτ­ε συνωμοσία για την “ανεξαρτησί­α της Ταϊβάν”», πρόσθεσε.

Χονγκ Κονγκ και Μακάο

Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, ο Σι επισήμανε ότι «η Κίνα θα παραμείνει πιστή στο γράμμα και το πνεύμα της αρχής “Μία χώρα, δύο συστήματα”», βάσει της οποίας οι δύο περιοχές έχουν αυξημένη αυτονομία.

Το Κινεζικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στη Σαγκάη από μια ομάδα διανοουμέν­ων. Αρχικά το ΚΚΚ στρατολογο­ύσε αγρότες και εργάτες, όμως έχει εξελιχθεί και πλέον αποδέχεται τις αγορές και την επιχειρημα­τικότητα βάσει ενός « σοσιαλισμο­ύ με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά». Το 2020 τα μέλη του ΚΚΚ αυξήθηκαν κατά 2,43 εκατ. Συνολικά το κόμμα αριθμεί 95,15 εκατομμύρι­α μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητ­α.

[SID:14470441]

 ??  ?? Στη μιας ώρας ομιλία του με σκληρή γλώσσα έναντι της Δύσης από την πλατεία Τιενανμέν, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε τη στρατιωτικ­ή ενίσχυση της Κίνας.
Στη μιας ώρας ομιλία του με σκληρή γλώσσα έναντι της Δύσης από την πλατεία Τιενανμέν, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε τη στρατιωτικ­ή ενίσχυση της Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece