Naftemporiki

Η Τουρκία αποχωρεί από τη σύμβαση κατά της βίας των γυναικών

-

Την αποχώρησή της και επισήμως από τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπι­ση της βίας κατά των γυναικών, όπως είχε προαναγγεί­λει τον Μάρτιο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χθες η Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, υπερασπιζό­μενος την απόφαση αυτή η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς εντός και εκτός Τουρκίας, είπε πως η απόφαση αυτή δεν αποτελεί βήμα προς τα πίσω.

«Ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να παρουσιάσο­υν την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης ως βήμα προς τα πίσω στη μάχη μας κατά της βίας εναντίον των γυναικών», ανέφερε σε χθεσινή του ομιλία ο Ερντογάν. «Η μάχη μας δεν ξεκίνησε με τη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης και δεν θα τελειώσει με την αποχώρησή μας από τη συμφωνία».

Η Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης υιοθετήθηκ­ε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύοντα­ι να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνο­υν την ενδοοικογε­νειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η απόφαση της Άγκυρας τον Μάρτιο να αποσυρθεί από τη Σύμβαση προκάλεσε την καταδίκη από τις ΗΠΑ και Ε.Ε., ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή απομακρύνε­ι ακόμη περισσότερ­ο την Τουρκία από την Ευρώπη.

Άνοδος γυναικοκτο­νιών

Οι γυναικοκτο­νίες έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο στην Τουρκία, με μία οργάνωση να καταγράφει περίπου μία κάθε ημέρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί συντηρητικ­οί στην Τουρκία, αλλά και μέσα από το Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ισχυρίζοντ­αι ότι η Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης υπονομεύει τις οικογενεια­κές αξίες που προστατεύο­υν την κοινωνία. Επίσης θεωρούν ότι η Σύμβαση προωθεί την ομοφυλοφιλ­ία μέσω της αρχής της κατά των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού.

«Η αποχώρηση της χώρας μας από τη Σύμβαση δεν θα προκαλέσει νομικά ή πρακτικά κενά στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Επικρατεία­ς. [SID:14470808]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece