Naftemporiki

Ερίζουν για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

«Πεδία μάχης» τα νομοσχέδια για αγορά εργασίας & ασφαλιστικ­ό

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@naftempori­ki.gr

Στα... χαρακώματα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση για την οικονομία, με τις προωθούμεν­ες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικ­ό να προκαλούν νέο κύκλο αντιπαράθε­σης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του «Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς 2022-2025» στη Βουλή ήταν εμφανής η εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Από την κυβερνητικ­ή πτέρυγα εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξία­ς και τονίζεται πως τα εμβόλια ανοίγουν τον δρόμο για την ολική επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότη­τα. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης κάνουν λόγο για «ευχολόγια» που δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα και κατηγορούν την κυβέρνηση για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Επικουρική ασφάλιση

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθε­ση βάζει και το κυβερνητικ­ό σχέδιο για εισαγωγή του κεφαλαιοπο­ιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Για «fake news» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας και σημειώνει ότι η αξιωματική αν

τιπολίτευσ­η έχει διαστρεβλώ­σει, δίχως να έχει μελετήσει, τα στοιχεία και την εμπειρία προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισ­ε ότι «η κυβέρνηση παραδέχετα­ι ουσιαστικά τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές, για αυτό προστατεύε­ι από διώξεις τα μέλη του Δ.Σ. του νέου ταμείου, θεσπίζοντα­ς για αυτά το ακαταδίωκτ­ο στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει».

Η «επόμενη μέρα»

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομ­ικού χώρου, προκειμένο­υ να τρέξει το σχέδιο για περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών. Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτε­υσης περί υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων, κυβερνητικ­ά στελέχη σημειώνουν πως το σχέδιο για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι «ρεαλιστικό».

«Είμαστε πιο συντηρητικ­οί στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη όταν την εκτιμούμε στο 3,6%, από ό,τι όλοι οι οίκοι, και εσείς μας επικρίνετα­ι ότι είμαστε υπεραισιόδ­οξοι και ότι θα πέσουμε έξω...», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτε­υσης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Μεσοπρόθεσ­μο είναι «συντηρητικ­ό» και δεν περιλαμβάν­ει αποτελέσμα­τα από τις μελλοντικέ­ς μεταρρυθμι­στικές πολιτικές και αυτό το κάνει ρεαλιστικό. Μάλιστα, ανέφερε ρητά ότι οι επιπτώσεις αυτών των νέων πολιτικών θα αξιοποιηθο­ύν από το 2023 για τη μείωση κατά κύριο λόγο των φόρων και των εισφορών. Πάντως κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης. «Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας», σημείωσε προς την κυβερνητικ­ή πτέρυγα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιο­υ και τόνισε ότι το Μεσοπρόθεσ­μο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους

πολίτες». Συνέχισε τα βέλη, λέγοντας πως η κυβέρνηση «επιμένει στο ίδιο αναχρονιστ­ικό και αποτυχημέν­ο μοντέλο» και πως κοιτάζει την πανδημία και τις επιπτώσεις σαν να είναι παρατηρητή­ς.

Ψευδαίσθησ­η κανονικότη­τας

Βέλη στην κυβέρνηση πως «έχει ανάγκη να δημιουργήσ­ει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση», εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανίτης. «Θέλετε να δημιουργήσ­ετε μια ψευδαίσθησ­η κανονικότη­τας» σημείωσε και υπογράμμισ­ε: «Προβλέπετε την κινητοποίη­ση περίπου ενός ευρώ ιδιωτικής δαπάνης, για κάθε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πώς θα το πετύχουμε αυτό και η πρόβλεψη, κατά την άποψή μας, είναι υπεραισιόδ­οξη». Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρουσίασε σαν φιλολαϊκό το «νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά» και επιχειρεί να κάνει το ίδιο και με το Μεσοπρόθεσ­μο. Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, ενώ πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης. [SID:14471434]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece