Naftemporiki

Αιχμές κατά του Ζάεφ για το «λάθος»

Με «πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη» συνέδεσε την επίμαχη διατύπωση ο Αλ. Τσίπρας

-

Αιχμές στον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που χαρακτήρισ­ε «μακεδονική» την ποδοσφαιρι­κή ομάδα της χώρας του άφησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στο πρώτο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών «Prespa Forum Dialogue» στα Σκόπια.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στις συντηρητικ­ές δυνάμεις, αποφεύγοντ­ας σε κάποιες περιπτώσει­ς την εφαρμογή της Συμφωνίας, για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη», είπε ο κ. Τσίπρας, «φωτογραφίζ­οντας» ουσιαστικά τον κ. Ζάεφ, ο οποίος χρησιμοποί­ησε τον όρο «Μακεδονία» για την ομάδα της χώρας του, αλλά αργότερα αναγνώρισε το σφάλμα του.

Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισ­ε ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρακολουθ­εί «πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και να κυρώσει «το συντομότερ­ο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία» που εκκρεμούν εδώ και δέκα μήνες στη Βουλή.

Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να διοργανωθε­ί φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία­ς μεταξύ των δύο χωρών και να προχωρήσει η επιτροπή για τα εμπορικά σήματα.

Γέφυρες με τον γείτονα

Αναφερόμεν­ος δε στη λύση που επιτεύχθηκ­ε το 2019 στη μακροχρόνι­α αντιπαράθε­ση μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογ­ικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα της προσπάθεια­ς προοδευτικ­ών πολιτικών.

«Οι προοδευτικ­οί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη, αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό καταφέραμε ο Ζόραν και εγώ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ». Αντέτεινε δε ότι οι συντηρητικ­οί «δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται

ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψο­υν την καριέρα τους».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε, όμως, σαφές μήνυμα και στη Βουλγαρία, η οποία θέτει προσκόμματ­α στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Συγκεκριμέ­να κάλεσε τη Σόφια «να βρει λύσεις» και «να κάνει το μεγάλο βήμα» και σε συνεννόηση με τη Βόρεια Μακεδονία να πραγματοπο­ιηθεί η Διακυβερνη­τική Διάσκεψη το συντομότερ­ο δυνατόν. Παράλληλα τόνισε στον πρωθυπουργ­ό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι «είναι στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίο­υ - Πρίστινας».

[SID:14471329]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece