Naftemporiki

Σε χαμηλά τριμήνου το ευρώ

Ώθηση στο δολάριο από τα σενάρια για αύξηση επιτοκίων από τη Fed

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έφθασε χθες το δολάριο, με το ευρώ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου, καθώς η αγορά συνεχίζει να συντηρεί το σενάριο περί πρόωρης αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Σε χαμηλά τριών μηνών υποχώρησε η στερλίνα, μετά την προειδοποί­ηση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι κατά ενδεχόμενη­ς υπεραντίδρ­ασης στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ. Χαμηλότερα κινήθηκε χθες και το δολάριο Αυστραλίας, εν μέσω νέου lockdown σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία ανακοινώνο­νται σήμερα, με την αγορά να περιμένει περαιτέρω ενδείξεις για το κατά πόσο η Fed θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα οικονομική­ς στήριξης νωρίτερα.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών, στο 92,547. Η άνοδός του περιορίστη­κε ωστόσο αργότερα, εν όψει της ανακοίνωση­ς σήμερα των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, στο 92,381. Ο δολαριακός δείκτης έκλεισε τον Ιούνιο με την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2016, μετά την αλ

λαγή διάθεσης προς αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Στην πρόσφατη συνεδρίαση τον Ιούνιο η νομισματικ­ή επιτροπή της Fed (FOMC) είχε προβλέψει πως θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023.

Έναντι του γιεν το δολάριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, στα 111,625 γιεν. Αργά χθες το απόγευμα ενισχυόταν 0,4%, στα 11,525 γιεν.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου, στο 1,1837 δολ., ανέκαμψε ωστόσο αργότερα στο 1,1863 δολ.

Η σουηδική κορόνα υποχώρησε 0,3%, στις 8,57 κορόνες έναντι του δολαρίου, και 0,2%, στις 10,16 κορόνες έναντι του ευρώ.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,2%, στο 0,7488 δολ., έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς τέσσερις μεγαλουπόλ­εις της Αυστραλίας βρίσκονται σε καθεστώς lockdown.

Μεγάλη πτώση της στερλίνας

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, στο 1,3765 δολ., περιορίζον­τας αργότερα τις απώλειες σε 0,3%, στο 1,3783. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,4%, στις 86,05 πένες, έχοντας προηγουμέν­ως φθάσει στο χαμηλό των 16 ημερών, στις 86,15 πένες. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε σχεδόν 5% το πρώτο εξάμηνο έναντι του ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του, πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστ­εί πως η ανάκαμψη δεν θα υπονομευθε­ί από μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων, καθώς η ενίσχυση του πληθωρισμο­ύείναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινή.

[SID:14471004]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 2ας IOYΛIOY 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece