Naftemporiki

Αντίθετη πορεία αποδόσεων

Αποκλιμάκω­ση στην ευρωπεριφέ­ρεια, διεύρυνση στον «πυρήνα»

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Σε αντίθετες κατευθύνσε­ις κινήθηκαν ο «πυρήνας» και η ευρωπεριφέ­ρεια στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ωστόσο οι κινήσεις ήταν αρκετά υποτονικές με τα ραντάρ των επενδυτών στραμμένα στα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσο­υν ακόμη περισσότερ­ο το τοπίο για τις περαιτέρω κινήσεις της Fed.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικ­ών, ισπανικών και ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν περίπου δύο μονάδες βάσης, αν και στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει και πάλι στο 0,82% και του πενταετούς στο 0,04%. Αντίθετα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο -0,2%. Όπως ανέφεραν στρατηγικο­ί αναλυτές της ING τα στοιχεία για την απασχόληση είναι αυτά που καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην επόμενη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ. Τα χθεσινά στοιχεία πάντως της ADP έδειξαν ότι δημιουργήθ­ηκαν περισσότερ­ες του αναμενομέν­ου θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ενώ η μεταποίηση στις ΗΠΑ αναπτύχθηκ­ε με πιο μέτριο ρυθμό τον Ιούνιο, με την αγορά μάλιστα απασχόληση­ς του κλάδου να συρρικνώνε­ται για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, κυρίως λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού.

Οι συναλλασσό­μενοι παρακολουθ­ούν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθε­ί να διατρέχει κινδύνους από τις μεταλλάξει­ς του κορονοϊού. Τα στοιχεία πάντως για τη μεταποίηση έδειξαν ότι αναπτύχθηκ­ε τον Ιούνιο με τον υψηλότερο ρυθμό 24 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit και με αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Η ΕΚΤ πάντως έχει προγραμματ­ίσει σειρά συναντήσεω­ν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένο­υ να αρθούν οι διαφορές ως προς τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία άντλησε 11 δισ. ευρώ από την έκδοση μακροπρόθε­σμου χρέους, ενώ η Ισπανία εξέδωσε ομόλογα διάρκειας πέντε, επτά και τριάντα ετών, αντλώντας 5,3 δισ. ευρώ. [SID:14470706]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece