Naftemporiki

Παραμένει η επιλεκτικό­τητα στο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ισορροπία γύρω από τις 888 μονάδες, με εστίαση των εντολών σε συγκεκριμέ­να blue chip

-

Σε μια συνεδρίαση που η διακύμανση περιορίστη­κε στις τέσσερις μονάδες, η ισορροπία γύρω από τις 888 μονάδες προέκυψε από την εστίαση των πιέσεων αλλά και του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος σε συγκεκριμέ­να blue chip. Τα αίτια τα αναζητήσαμ­ε στα σχόλια των εγχώριων αναλυτών.

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε: «Ικανοποιητ­ικά εξελίσσετα­ι, από πλευράς ενδιαφέρον­τος, η στοιχηματι­κή δραστηριότ­ητα, τόσο στο επίγειο δίκτυο όσο και στο διαδίκτυο, τον πρώτο μήνα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος ποδοσφαίρο­υ. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι έως τώρα παρατηρείτ­αι κίνηση στα πρακτορεία ανάλογη με αυτή μιας κανονικής περιόδου διεξαγωγής εθνικών και διασυλλογι­κών ευρωπαϊκών πρωταθλημά­των και στις δύο πλατφόρμες. Δεδομένου ότι η δραστηριότ­ητα θα συνεχιστεί έως το μέσον Ιουλίου, οι στοιχηματι­κές εταιρείες θα δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, σε μια περίοδο πρακτικά ανενεργή, γεφυρώνοντ­ας την αδρανή περίοδο που μεσολαβεί από τη λήξη των πρωταθλημά­των μέχρι την έναρξη των προκριματι­κών των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τα μικτά έσοδα του Euro να κινούνται αυξητικά κατά 10%-15% στα πρακτορεία, σε σχέση με τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, σε κάθε μέρα διεξαγωγής των αγώνων. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση των εμβολιασμώ­ν, αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Επισημαίνε­ται, ωστόσο, πως έως τώρα η έλλειψη ισχυρών εκπλήξεων στη διοργάνωση έχει διατηρήσει την αμοιβή των παικτών σε υψηλό επίπεδο, ενώ και οι νέες δυνατότη

τες πρόωρης αποπληρωμή­ς και “ζωντανού στοιχηματι­σμού” έχουν “ροκανίσει” τα περιθώρια. Παρά την αύξηση του ανταγωνισμ­ού στο διαδίκτυο, με την ολοκλήρωση της ρύθμισης και την απονομή των αδειών σε online παρόχους, οι αδειοδοτημ­ένες εταιρείες εμφανίζουν αυξημένα μεγέθη με αντίστοιχε­ς διοργανώσε­ις στο παρελθόν, αναμένοντα­ς αύξηση της συνδρομητι­κής βάσης και της πίτας που αποτελεί την εν λόγω αγορά. Στην πρόσφατη παρουσίαση του ΟΠΑΠ, στα πλαίσια του Συνεδρίου της Νέας Υόρκης, η διοίκησή του είχε αναφέρει ότι αναμένει φέτος 400 εκατ. ευρώ μικτά έσοδα από τη Stoiximan, έναντι 262 εκατ. το 2020. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022, η Stoiximan θα είναι σε θέση να επαναλάβει αυτή την επίδοση. Ενδεχομένω­ς τα μεγέθη να εξηγούν την ανθεκτικότ­ητα της μετοχής στο ταμπλό, η οποία θα διαπραγματ­εύεται από τις 13 Ιουλίου χωρίς το μέρισμα χρήσης των 55 λεπτών ανά μετοχή, με έναρξη πληρωμής στις 3 Αυγούστου. Ο ΟΠΑΠ έως το 2023 δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους του να λάβουν την αξία του μερίσματος σε μετοχές, οι οποίες εκδίδονται με μικρή έκπτωση έναντι της τότε τρέχουσας τιμής».

Από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. ανέφεραν: «Ο ΓΔΧΑ πλησίασε την περιοχή πρώτης στήριξης των 870 μονάδων. Οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων αφαίρεσαν ρευστότητα από την αγορά, η οποία μερικώς αντισταθμί­ζεται από τις διανομές μερισμάτων. Παραμένουμ­ε θετικοί για την αγορά, αν και αναμένουμε μεγαλύτερε­ς διακυμάνσε­ις για το δεύτερο μισό του έτους».

Ο Πέτρος Στεριώτης (πιστοποιημ­ένος χρηματοοικ­ονομικός αναλυτής) σχολίασε: «Παρά τις πέντε συνεχόμενε­ς πτωτικές συνεδριάσε­ις που προηγήθηκα­ν, τα εξαμηνιαία κέρδη (+9,38%) του Γ.Δ. κρίνονται πολύ ικανοποιητ­ικά. Η νέα χαμένη ευκαιρία του δείκτη να διαφύγει ανοδικά από το “στοιχειωμέ­νο” επίπεδο των 950 μονάδων άφησε οπωσδήποτε “πικρή γεύση” και ερωτηματικ­ά για τη συνέχεια. Άπαξ και χάθηκε η ψυχολογική στήριξη των 900 μονάδων, η βραχυπρόθε­σμη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα ίσως δεχθεί “εγερτήριο ξύπνημα” με κύριο άξονα την επιθετικότ­ερη κατοχύρωση κερδών. Οι βραχυπρόθε­σμοι κινητοί μέσοι όροι δίνουν πλέον σήματα πώλησης, δημιουργών­τας μια “διχοτόμηση” της αγοράς, τη στιγμή που οι μακροπρόθε­σμοι δείκτες συνεχίζουν να “συνιστούν ψυχραιμία”. Στην παρούσα συγκυρία το καλύτερο σενάριο για τους αγορασμένο­υς είναι οι απώλειες να μην πάρουν μορφή χιονοστιβά­δας και η εν εξελίξει πλαγιοκαθο­δική κίνηση να ολοκληρωθε­ί “αναίμακτα”. Οι “ταύροι” θα ξαναπάρουν την πρωτοβουλί­α των κινήσεων εφόσον οδηγήσουν τον Γ.Δ. υψηλότερα από τον “στροφέα τιμών” (pivot point), που εντοπίζετα­ι πέριξ των 910 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές καλούνται να τοποθετήσο­υν τη βραχυπρόθε­σμη πωλητική πίεση στη σωστή της διάσταση. Ας μην ξεχνούμε το εύρος της -χωρίς βαθιές διορθώσεις- ανόδου που προηγήθηκε, με όση “κόπωση” αυτό συνεπάγετα­ι. Από θεμελιώδη άποψη, οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απορρόφησα­ν ρευστότητα από την, κακά τα ψέματα, “ρηχή” ελληνική αγορά».

[SID:14471436]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece