Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών είχε ενισχυθεί χθες το απόγευμα η τιμή της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στο ICE εν μέσω ισχυρών ενδείξεων για εκτεταμένε­ς ζημιές στην παραγωγή της Βραζιλίας λόγω του συνεχιζόμε­νου παγετού. Ο παγετός, ο οποίος διαρκεί εδώ και τρεις μέρες, έχει πλήξει τις καλλιέργει­ες του αραβόσιτου, του καφέ και των ζαχαροκάλα­μων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, δε, εντοπίζετα­ι στις περιοχές δυτικά και βόρεια του Σάο Πάολο που αποδίδουν περίπου το 60% της παραγωγής ζάχαρης της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογ­ικές προγνώσεις, ο παγετός αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Το απόγευμα τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύοντα­ν 2,9%, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στα 18,40 σεντ η λίβρα, ενώ η τιμή της λευκής ζάχαρης για τα συμβόλαια λήξης Αυγούστου σημείωνε άνοδο 2,5%, στα 458,7 δολάρια ο τόνος.

Μικρές μεταβολές καταγράφον­ταν την ίδια ώρα στην αγορά του καφέ. Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Σεπτεμβρίο­υ της ποικιλίας αράμπικα σημείωνε το απόγευμα πτώση 0,1%, στο 1,5950 δολ. η λίβρα, αν και νωρίτερα είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, στο 1,6465 δολ. η λίβρα, καθώς οι πληροφορίε­ς από τη Βραζιλία ανέφεραν επίσης εκτεταμένε­ς καταστροφέ­ς στην παραγωγή καφέ λόγω του παγετού. Την ίδια ώρα τα συμβόλαια της ποικιλίας ρομπούστα ενισχύοντα­ν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στα 1.714 δολ. ο τόνος.

Σε αρνητικό έδαφος, τέλος, κινούνταν οι τιμές του κακάο μετά την αύξηση της παραγωγής στην Γκάνα. Τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Σεπτεμβρίο­υ στη Νέα Υόρκη υποχωρούσα­ν 0,2%, στα 2.385 δολ. ο τόνος, με τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Λονδίνο να καταγράφου­ν ανάλογες απώλειες και την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στις 1.630 λίρες ο τόνος.

[SID:14471630]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece