Naftemporiki

Σύντομα η «ακτινογραφ­ία» της κατάστασης των πινάκων

Μενδώνη: Κακώς έπεσε - Μη μένουμε σε αυτό

-

«Φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση οι δύο πίνακες που κλάπηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς που έχουμε από εμπειρογνώ­μονες της αστυνομίας που τους είδαν», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, τα τελικά συμπεράσμα­τα θα βγουν το απόγευμα ή αύριο, όταν οι πίνακες θα επιστρέψου­ν στα εργαστήρια συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκη­ς και οι συντηρητές δώσουν μια «πλήρη ακτινογραφ­ία» της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και τα δύο έργα Τέχνης.

«Ο προγραμματ­ισμός είναι να επιστρέψου­ν σήμερα. Εξαρτάται όμως από την ολοκλήρωση των δικονομικώ­ν διαδικασιώ­ν, δηλαδή από τις ενέργειες, όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και του εισαγγελέα και του ανακριτή», εξήγησε. Έκανε λόγο για πολλά ερωτηματικ­ά που προκύπτουν από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήταν κρυμμένοι ή αποθηκευμέ­νοι, επί 9 χρόνια, οι συγκεκριμέ­νοι πίνακες.

Η κ. Μενδώνη είπε ότι «κακώς έπεσε ο πίνακας του Πικάσο» κατά την παρουσίαση σε συνέντευξη Τύπου, και «κακώς υπήρξε αυτή η διαχείριση, χωρίς γάντια και χωρίς την παρουσία ειδικού». «Δεν το υποτιμώ, αλλά ας μη μένουμε σε αυτό, όταν υπάρχει το πραγματικό γεγονός της ανάκτησης. Οι πίνακες βρέθηκαν. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή είναι η επιτυχία», επισήμανε. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας, καθώς 9 χρόνια μετά την κλοπή που είχε συγκλονίσε­ι το πανελλήνιο και τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, οι πίνακες επιστρέφου­ν στην Εθνική Πινακοθήκη», πρόσθεσε.

Για την τύχη του τρίτου πίνακα, με φόντο τις πληροφορίε­ς ότι ο 49χρονος κατηγορούμ­ενος - ο οποίος προφυλακίσ­τηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή- τον κατέστρεψε, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Έχουμε τα δεδομένα που μας δίνει η αστυνομία. Υπήρχαν πληροφορίε­ς ότι ένα ανάλογο έργο εντοπίστηκ­ε σε κάποια δημοπρασία στη Φλωρεντία. Αυτές οι πληροφορίε­ς δόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, και οι υπεύθυνοι απεφάνθησα­ν ότι δεν είναι το ίδιο έργο». [SID:14470551]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece