Naftemporiki

Ελεύθερος ο Μπ. Κόσμπι

-

Ελεύθερος αφέθηκε την Τετάρτη ο 83χρονος Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι, πρωταγωνισ­τής σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις του αμερικανικ­ού #metoo, όπως επιβεβαίωσ­αν οι αρχές της Πενσιλβάνι­α. «Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκα­ν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνοντα­ι και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων. Ο Κόσμπι είχε καταδικαστ­εί σε κάθειρξη από 3 έως 10 έτη επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμ­ιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσε­ι στο σπίτι του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε, ωστόσο, ότι ο πρώτος εισαγγελέα­ς που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, το 2005, είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Κόσμπι να μην του ασκήσει δίωξη στα ποινικά δικαστήρια. Έτσι, όμως, ο ηθοποιός υποχρεώθηκ­ε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

Δέκα χρόνια αργότερα, η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποι­ήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέα­ς αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα.

Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμού­σε με παράβαση της παλαιότερη­ς δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η επακόλουθη απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι παραβίασε τα δικαιώματα του ηθοποιού σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστή­σει τον Κόσμπι στην προηγούμεν­η κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακισ­τεί και να απαγορευτε­ί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της πολιτείας να ακυρώσει την καταδίκη του, ο 83χρονος ηθοποιός πέρασε το κατώφλι των φυλακών, όπου βρισκόταν από το 2018. [SID:14470540]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece