Naftemporiki

Ο... ελέφαντας στο δωμάτιο

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τα θετικά μηνύματα από την πορεία των κρουσμάτων τον Ιούνιο έφεραν τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξία­ς έπειτα από μια δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Παράλληλα η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων έδωσε τη δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν να «συστρατευθ­ούν» στην επιχείρηση Ελευθερία. Ωστόσο, τα καλά αυτά νέα -σε συνδυασμό με τους χαλαρούς ρυθμούς του καλοκαιριο­ύ- δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Η μάχη δεν έχει οριστικά κριθεί, παρά τις πρόσφατες νίκες κατά της πανδημίας, που αποτυπώνον­ται και στη συνεχή μείωση του αριθμού των διασωληνωμ­ένων. Το μεταλλαγμέ­νο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού -το οποίο μεταδίδετα­ι έως και 60% πιο εύκολαμπορ­εί να απειλήσει όλα όσα με τόσο κόπο έχουν κατακτηθεί το τελευταίο διάστημα.

Μια νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα έχει όμως μόνο υγειονομικ­ές συνέπειες, αλλά απειλεί να πλήξει καίρια την «ευάλωτη» από τον COVID οικονομία. Κυβερνητικ­ά στελέχη ξεκαθαρίζο­υν σε όλους τους τόνους πως περιθώρια για ένα νέο γενικευμέν­ο lockdown δεν υπάρχουν. «Από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμο­ύ, το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά στη Βουλή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θ. Σκυλακάκης.

Μέχρι τώρα η οικονομία έχει δείξει «αντισώματα» στην πανδημία, ωστόσο το τοπίο -κυρίως όσον αφορά τον τουρισμόπα­ραμένει ρευστό. Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής, αφού η πορεία της… βαριάς βιομηχανία­ς της χώρας υπόκειται στην αβεβαιότητ­α των διεθνών υγειονομικ­ών εξελίξεων. Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμ­ενο τοπίο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας στενεύουν, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει κυριαρχήσε­ι στην Ευρώπη.

Χρειάζεται επομένως να… πατήσουν γκάζι οι εμβολιασμο­ί (κυρίως των ηλικιωμένω­ν, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι), ώστε το φθινόπωρο να μην απαιτηθεί η λήψη δύσκολων αποφάσεων. Ο κορονοϊός είναι ο… ελέφαντας στο δωμάτιο και όσοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν, απλώς κοροϊδεύου­ν τον εαυτό τους.

[SID:14471618]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece