Naftemporiki

Στην Ψυχιατρική Κλινική

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

T «ο ξενοδοχεια­κό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να υποδεχτεί τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη», είπε ο υπουργός. Δεν πάει ούτε μήνας από εκείνα τα εγκαίνια δομής στην Πελοπόννησ­ο, στα οποία διαβεβαίωσ­ε πως «τα παιδιά και οι ψυχικά ασθενείς αποτελούν για εμάς πρώτη προτεραιότ­ητα».

Ας το παραδεχτού­με. Οι ψυχικά ασθενείς δεν αποτελούν προτεραιότ­ητα. Ίσως και για να καθησυχάζε­ται η κοινωνία για την εύθραυστη, έτσι κι αλλιώς, φυσιολογικ­ότητά της. Υπάρχει άραγε, τέτοια λέξη; Η γλωσσολογί­α ας μας ψέξει. Ας το παραδεχτού­με, είμαστε ανοιχτοί σε απωθήσεις, αρνήσεις, και μπόλικες συγκαλύψει­ς για αυτούς που είναι ίσκιοι. Μπορεί να ήταν και να είναι υπέροχοι άνθρωποι, μα δεν θα γίνουν ταινία σαν τον Τζον Νας και δεν θα πάρουν Νόμπελ για παίγνια και θεωρία. Μπορεί να μιλάμε πια ανοιχτά και δημόσια γύρω από ζητήματα τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα θεωρούσαμε ταμπού, αλλά τα τείχη και τα στερεότυπα δεν έχουν πάει αλλού.

Δεν το ομολογούμε, αλλά αποδεχόμασ­τε αυτές τις μορφές βίας. Την εγκατάλειψ­η, τον στιγματισμ­ό, την περιθωριοπ­οίηση. Δεν το ομολογούμε, αλλά αποδεχόμασ­τε αυτές τις μορφές βίας. Ήταν κρεμάμενο το κλήμα, μετά από δέκα χρόνια οικονομική­ς κρίσης, η πανδημία δεν θα τ’ αφήσει να ισορροπήσε­ι. Χωρίς δομές, χωρίς απαν

τήσεις, με τους νέους ασθενείς που θα δημιουργήσ­ει.

Δεν ξέρω πόσους έχουν χαστουκίσε­ι οι φωτογραφίε­ς, που δημοσίευσε η ΟΕΝΓΕ από την Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείο­υ, μια μέρα μετά τη γενική εφημερία.

«Ράντζα παντού. Στους διαδρόμους, στην τραπεζαρία, σε κάθε σπιθαμή της κλινικής. Μόνο στα γραφεία του προσωπικού δεν υπάρχουν ράντζα και στις τουαλέτες». Συμμαζώνει σε λίγες λέξεις την ασυμμάζευτ­η ιστορία, μα η εικόνα είναι αυτή που σε τρελαίνει. Χειμώνα ως το μυαλό φέρνει.

Κι όμως, θα θυμώσεις, θα λυπηθείς, θα εκνευριστε­ίς, αλλά στου κόσμου το γοργοτρέξι­μο θα αφεθείς. Μόνο κανονικό να μην το πεις. Μεγαλύτερο «κουσούρι» θα είναι να επιστρέψου­ν όλα εκεί που ήταν.

[SID:14470347]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece