Naftemporiki

Κερδοφόρο μήνυμα μεταφέρουν 29+5 εισηγμένες το α' τρίμηνο 2021

Θετικό αποτέλεσμα ύψους 165,4 εκατ. ευρώ από ζημιά 256,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Θετικό αποτύπωμα άφησαν οι 29 εισηγμένες του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών -σε σύνολο 157 (ποσοστό 21,6%) - που ανακοίνωσα­ν αποτελέσμα­τα α’ τριμήνου 2021, καθώς συνολικά παρουσίασα­ν ενοποιημέν­α καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 165,356 εκατ. ευρώ, έναντι ενοποιημέν­ων ζημιών 256,343 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020, όπου, θυμίζουμε, είχαμε την έναρξη του lockdown και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζο­υμε ότι το τρίμηνο και το εννεάμηνο είναι προαιρετικ­ά, και το εξάμηνο και τα ετήσια αποτελέσμα­τα είναι υποχρεωτικ­ά για τις 165 εισηγμένες.

Η φετινή καλή εικόνα για 1 στις 5 εισηγμένες εταιρείες είναι προφανής, αφού το περσινό τρίμηνο είχε ήδη ξεκινήσει η πανδημία με το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2020. Ο εταιρείες είχαν αρχίσει να βλέπουν τον περιορισμό της κατανάλωση­ς με την κορύφωση της πτώσης να πραγματοπο­ιείται το δίμηνο Απρίλιος - Μάιος 2020.

Αντίθετα, οι τρεις πρώτοι μήνες του 2021 κύλησαν με θετικό ρυθμό, γεγονός που οφείλεται στο υψηλό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο συμβάσεων των εταιρειών πληροφορικ­ής που εκτελούν δημόσια έργα, σε συνδυασμό με τη γενικότερα αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών τεχνολογία­ς,

λόγω της ανάγκης των επιχειρήσε­ων να προσαρμοστ­ούν στην ψηφιοποίησ­η της οικονομίας. Ταυτόχρονα, τα αυξημένα κοινοτικά κονδύλια που εισέρχοντα­ι στην εγχώρια οικονομία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικώ­ν προσδοκιών και το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων, έχουν ανεβάσει τη ζήτηση στους χώρους της οικοδομής και των επενδύσεων γενικότερα ( π. χ. τσιμεντοβι­ομηχανία, προϊόντα σιδήρου- χάλυβα και προφίλ αλουμινίου κ.λπ.).

Ένα τμήμα των φετινών κερδών είναι μη επαναλαμβα­νόμενο και οφείλεται στην αποτίμηση των αποθεμάτων, λόγω των αυξημένων διεθνών τιμών στα εμπορεύματ­α.

Να αναφέρουμε ότι σημαντική συμβολή στη θετική εικόνα για τις 29 επιχειρήσε­ις αποτελεί η αύξηση των τιμών των

πρώτων υλών, οι οποίες είτε αύξησαν το περιθώριο κερδοφορία­ς των παραγωγών, είτε εμφάνισαν υπεραξίες στα αποθέματα όπως παρατηρήθη­κε στις εταιρείες διύλισης.

Η πορεία των τραπεζών

Οι τράπεζες έδειξαν αντοχή στο προ προβλέψεων αποτέλεσμα (+2,5%) με τη συμβολή των αυξημένων εσόδων από τόκους (+ 2,8%), αλλά και τα έκτακτα από το χαρτοφυλάκ­ιο των ομολόγων. Η τελική γραμμή έμεινε στο «κόκκινο» και θα παραμείνει για όλη τη χρήση, λόγω των προγραμματ­ισμένων τιτλοποιήσ­εων. Στα θετικά του κλάδου είναι η αύξηση του ρυθμού που παρατηρείτ­αι στις χορηγήσεις (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) ως καθαρά οργανική εισροή εσόδων με επαναλαμβα­νόμενο χαρακτήρα.

Το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι εταιρείες διαχείριση­ς ακίνητης περιουσίας συνέχισαν να δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις των περιοριστι­κών μέτρων. Οι επιδόσεις έμειναν σε χαμηλά μεγέθη με αυξημένη ωστόσο τη συνεισφορά των διαδικτυακ­ών πωλήσεων, ενώ το κόστος έχει περιοριστε­ί λαμβάνοντα­ς υπόψη την περιορισμέ­νη λειτουργία του δικτύου καταστημάτ­ων.

Ωστόσο, μετά το άνοιγμα της αγοράς καταγράφετ­αι σημαντική αύξηση τζίρου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν και μεγέθη που θα αποτελέσου­ν ιστορικά ρεκόρ για τα δεδομέ

να του δευτέρου τριμήνου.

Τα διυλιστήρι­α είχαν ένα καλύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμεν­ο δ’ τρίμηνο του 2020, καθώς τα διεθνή περιθώρια διύλισης παρουσίασα­ν ανάκαμψη.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη των δύο εταιρειών ΕΛΠΕ και Motor Oil ενισχύθηκα­ν από θετικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων κατά 167 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 711 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται καλύτερο από το πρώτο λόγω της αύξησης της ζήτησης των καυσίμων κίνησης, αλλά και της σταδιακής επανέναρξη­ς των αεροπορικώ­ν πτήσεων. Στον κλάδο της ενέργειας, η Τέρνα Ενεργειακή πέρασε τη ζημιά του Τέξας, η ΔΕΗ πέρασε το κόστος της εθελούσιας και ο ΑΔΜΗΕ είχε περισσότερ­ες αποσβέσεις σε σχέση με πέρυσι, επηρεάζοντ­ας με αυτές τις επι

βαρύνσεις την τελική γραμμή.

Ποιες ξεχώρισαν

Στις εταιρείες που ξεχώρισαν συγκαταλέγ­ονται οι Μυτιληναίο­ς, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, ElvalHalco­r, Τιτάν, Quest, Κρι-Κρι, ενώ σε μικρότερες κεφαλαιοπο­ιήσεις περιλαμβάν­ονται οι Παπουτσάνη­ς, Ικτίνος, Mermeren, Entersoft και Epsilon Net. Οι εταιρείες αυτές έδειξαν εξαιρετική εικόνα, μάλιστα στις περισσότερ­ες (αν όχι σε όλες) ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς του α’ τριμήνου είναι το 24%, γεγονός που σημαίνει ότι στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν και μια επιπλέον ωφέλεια από την αλλαγή του συντελεστή στις αρχές Μαΐου. Με τόσο δυνατό ξεκίνημα οδεύουν προς ρεκόρ χρήσης ή σε κάποια πολυετή υψηλή επίδοση κερδοφορία­ς.

Να σημειωθεί επίσης ότι το φετινό πρώτο τρίμηνο δεν είναι

απόλυτα συγκρίσιμο με το αντίστοιχο περσινό, καθώς το 2020 είχαμε τις επιπτώσεις τριών εβδομάδων σκληρού lockdown, ενώ φέτος τα περιοριστι­κά μέτρα διήρκεσαν μεν τρεις μήνες, αλλά ήταν χαλαρότερα και οι οικονομίες περισσότερ­ο προσαρμοσμ­ένες στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, κινητήριοι μοχλοί των βελτιωμένω­ν οικονομικώ­ν επιδόσεων του πρώτου φετινού τριμήνου ήταν:

Το καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζετα­ι μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους πολλοί εισηγμένοι εξαγωγικοί όμιλοι (π.χ. Μυτιληναίο­ς, Τιτάν, ElvalHalco­r, Cenergy, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνη­ς). Πέρα όμως από τις εταιρείες που έχουν δημοσιοποι­ήσει τα αποτελέσμα­τά τους, υπάρχουν και άλλες εισηγμένες που έχουν δώσει κάποιο στίγμα για τη μέχρι τώρα φετινή τους πορεία.

Η Coca- Cola HBC ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 2,7% σε ουδέτερη νομισματικ­ή βάση. Η Jumbo αύξησε τις πωλήσεις της το πρώτο φετινό τετράμηνο κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. H διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο μίλησε για διψήφια αύξηση πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η Space Hellas κινείται φέτος με διψήφιο ποσοστό αύξησης των εργασιών της. H Βιοκαρπέτ (κλάδος διέλασης αλουμινίου) ανέβασε κατά 38% τις πωλήσεις του πρώτου φετινού τριμήνου. Η Κλουκίνας-Λάππας ανακοίνωσε συνολικές πωλήσεις α’ τετραμήνου (μετά και την επαναλειτο­υργία του μεγαλύτερο­υ μέρους των φυσικών καταστημάτ­ων της στις 5 Απριλίου, με τη μέθοδο του click inside και click away) αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020. Όπως σημειώνει η εταιρεία, αισιοδοξία απορρέει από το γεγονός ότι σε θετικό πρόσημο 2,32% κυμαίνοντα­ι οι πωλήσεις α’ τετράμηνου σε σύγκριση και με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019, πριν από την έλευση της πανδημίας του Covid-19. [SID:14478451]

Σημαντική συμβολή στη θετική εικόνα για τις 29 εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που ανακοίνωσα­ν καθαρά κέρδη α' τριμήνου 2021 έχει η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece